Belföld

Már verset is az interneten olvasunk

Nagy Zoltán

2012. 04. 11. 08:47

Az Echo Innovációs Műhely a versekhez való viszonyukról kérdezte a fehérvári lakosokat. A kutatásból kiderült, hogy keveset olvasunk verset, kedvenc költőnk pedig Petőfi Sándor.

A kutatás csak megerősítette azt az általános feltevést, hogy ma már nagyon keveset olvasunk verset, a jó hír viszont az, hogy leginkább a fiatalok érdeklődnek a műfaj iránt.

Arra a kérdésre, hogy „milyen gyakran szokott Ön szabadidejében verseket olvasni?” a fehérvári lakosok közül senki sem mondta, hogy ez hetente jellemezné, s mindössze 5 százalékuk említette, hogy minden hónapban szokott verset olvasni. A többségük (53 százalék) saját bevallása szerint ennél ritkábban olvas verset, 42 százalékuk pedig sohasem teszi ezt. A legtöbb gyakori versolvasó a fiatalok között van, 35 év alatt a fehérváriaknak még 11 százaléka olvas havonta verseket, 35-60 év között ez az arány már csak 3 százalék, 60 év felett pedig alig éri el a 2 százalékot. Az internet, mely alapvetően a rövid üzeneteknek kedvez megváltoztatta a versolvasási szokásokat a fehérváriak körében, azok, akik szoktak verseket olvasni ugyanis a megjelenés helye szerint elsősorban az interneten (45 százalék) olvasnak verset, a verseskötetek csak a második helyre szorultak (35 százalék), míg azok aránya, akik elsősorban folyóiratokban, újságokban olvasnak verset, alig teszi ki a versolvasók egyötödét.

Akinek van kedvenc költője, a kutatás során többségében arra is válaszolt, hogy ki az. Ezek alapján a székesfehérvári felnőtt lakosok körében a legnépszerűbb költő torony magasan Petőfi Sándor, őt követi a sorban a népszerűségi listán Arany János. A népszerűségi „verseny” dobogósa még a költészet napja kapcsán legtöbbet emlegetett József Attila.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.