Belföld

Közelebb kerül a Dunához József Attila

A költő szobra azon a sétányon kap majd helyet, amit a Parlament Duna-parti homlokzata előtt hoznak létre.

Az átalakítás után jelentősen megújul a dunai rakpart. Megszűnik a Parlament déli oldalánál a gépkocsifelhajtó, így a folyóparti korzó az Erzsébet-hídtól a Margit-hídig gyalogosan is végigjárható lesz. Ide kerül majd az emlékmű, vagyis mostani helyéhez képest nagyjából húsz méterrel mozdítják el József Attila szobrát.

Az átalakítás egy éven belül megtörténik – jelentette be Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője és Vadász György építész, a szobor társtervezője. Az ígéretek szerint néhány héten belül sajtótájékoztatót tartanak a Kossuth tér átrendezéséről.

Ekkor derül ki az is, hogy kinek a szobra kerülhet majd a József Attila-emlékmű, illetve a Parlament északi homlokzata elől elszállított Károlyi Mihály-szobor helyére.

Tudjon meg többet a József Attila-szobor áthelyezésének előzményeiről, a Károlyi-szobor kálváriájáról, illetve a Kossuth tér átalakításáról!

A Hír24 korábban budapesti járókelőket is megkérdezett arról, hogy mit szólnak a Károlyi-szobor eltávolításához. Ha kíváncsi a válaszokra, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik