Belföld

Tehetségprogram indul az IH Rendezvényközpontban

„A tehetség – a jövő aranyfedezete” ez volt a vezérmottója a 15 évvel ezelőtt elkezdődött „Arany Pódium” elnevezésű tehetségfelfedező programnak.

A Szegeden, majd egyre szélesebb körben ismertté vált sorozat az akkori Égő Arany Étteremben indult, majd azt kinőve, számos más helyszínen (Juhász Gyula Művelődési Ház, Ifjúsági Ház, Bartók, Tantusz, Hidvégi Étterem...) biztosított a „minden korú” fiataloknak fellépési és megmérettetési lehetőséget – tájékoztatta a Szeged24-et Németh Ildikó, az Ifjúsági Ház Rendezvényközpont munkatársa.

A mintegy fél évtizeden át folytatott tehetség bemutatók virtuális „aranypódiumán” több, mint kétszáz tehetség fordult meg, miközben művészektől, pedagógusoktól kaptak hasznos tanácsokat és szakmai értékelést. Az akkori szárnypróbálgatók és a meghívott, akkor még kevésbé ismert fellépők közül ma már igen sokan lettek országos, vagy éppen nemzetközi hírű előadók. A programok szervezője, „egyszemélyes intézménye”, az akkoriban ismertté vált rádiós újságíró Pleskonics András (Plesi) volt. A program felfedezettjei később nemcsak a saját esteken, hanem egyre szélesebb körben kaptak fellépési lehetőségeket városi nagy rendezvényeken, fesztiválokon, bálokon, falunapokon stb. – a Dél-Alföld igen sok településén. Különösen kedvelték és támogatták a kezdeményezést a művészeti iskolák és képző műhelyek, mert a „vízre bocsátás”, az előadói rutin megszerzésének alkalmas módszerének bizonyultak a bemutatkozó estek.

A jelenlegi helyzetben, a sztárgyártó nagyüzemek mellett legalább annyira fontosnak látszik, mint akkor, egy emberközeli, a földről építkező tehetségfigyelő és segítő kezdeményezés. Azóta a helyzet annyiban változott, hogy Plesi „intézményesült”, vagyis néhány hónapja a Szegedi IH Rendezvényközpont kulturális menedzsereként dolgozik. A SZTE Rocktörténet kurzusának oktatója és – Dr. Rock néven – az utóbbi években országszerte ismert előadó lett a nyári ifjúsági fesztiválokon, klubokban, iskolákban, kollégiumokban. A dél-alföldi országrészben gyakran hívják zsűrizni tehetség versenyekre, így igen széles körben ismeri az amatőr zenekarokat és előadókat.

Az IH Rendezvényközpont által kínált kiváló szervezési és technikai feltételekkel most újra indul – a régi név megtartásával – az Arany Pódium tehetségprogram.

Az IH Café színpadán április 12-én 18 órától kerül sor – mintegy „demó programként” az első bemutatkozó estre, melynek házigazdája természetesen Plesi lesz. A fellépő zenekarokat ez alkalommal még a házigazda válogatja: a maj’beszélünk, a Lemonz és az Exit együttes lép fel. A formációk között énekesek is bemutatkozhatnak. A régi „aranypódiumosok” közül is eljönnek majd  többen emlékeket idézni, a régi estekről készült videofelvételek bejátszásával. Az első „visszatérők” a következők lesznek: Szikula Tünde (Tüci) és a az azóta szintén sokfelé szereplő „HIP-TOP” énekduó: Molnár Orsolya és Szombathy Péter.

A bemutatkozó előadók a meghívott művészektől ezúttal is kaphatnak szakmai tanácsokat, értékelést, a megmérettetés pedig a zenésztársak és a közönség segítségével mindenképpen tanulságos lesz.

Az első alkalommal a rendezvény ingyenes.

Jelentkezés: plesi@ihrk.hu (lehetőleg hangzó, vagy videó anyaggal)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik