Belföld

ÁSZ: Hanyagul adminisztrálták a választások pénzügyeit

Nem egyezett a papírmunka a valósággal: se a tervezésnél, se a végrehajtásnál, se az ellenőrzésnél nem volt egységes és jó az adminisztráció.

Nem tervezte és számolta el kellő pontossággal a választások lebonyolítására szánt pénzeket sok választási szervezet az Állami Számvevőszék friss jelentése szerint.

Sokan jogsértő módon jártak el: négy-ötödük egyáltalán nem tervezett büdzsét a választásokra, s biztosított központi támogatás miatt indokolt előirányzat-módosítást az országgyűlési választásnál az ellenőrzött önkormányzatok több mint fele, az önkormányzati választásnál közel ötöde nem végezte el időbe, írja az ÁSZ. Az ellenőrzött területi választási irodák egyharmada és a helyi választási irodák egyötöde a tervezett kiadásokat nem részletezte feladatonként.

A központi költségvetés a 2010-es országgyűlési, önkormányzati és nemzeti, etnikai kisebbségi választásokra összesen tízmilliárd forintot fordított, ennek a pénznek a felhasználását vizsgálta az Állami Számvevőszék. A szervezet helyszíni ellenőrzést végzett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, a Külügyminisztérium Gazdálkodási Főosztályánál, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH), három kormányhivatalban, három megyei, valamint 20 települési önkormányzatnál.

Kavarás a választási pénzzel

A pénzek felhasználásának átlátható adminisztrálásában sem jeleskedtek. A KEKKH-nál a kötelezettségvállalási és az utalványozási jogkör gyakorlására, a szakmai teljesítés-igazolásra, a Külügyminisztériumban a kötelezettségvállalásra vonatkozó előírásokat a miniszteri rendeletekkel ellentétesen határozták meg. A KEKKH-nál a választások lebonyolításával összefüggő gazdasági események egynegyedénél, míg a Külügyminisztériumban egyes külképviseleteken nem volt törvényes a gazdálkodási és ellenőrzési jogkörök gyakorlása.

Ráadásul a 82 külképviseleti választási irodánál, valamint az ellenőrzött helyi választási irodák négyötödénél a választások napján felmerülő általános költséget nem számoltak el, ezért nem biztosították a választásokra fordított pénzeszközök teljes körű számbavételét.

A Pest megyei Önkormányzat ugyan benyújtotta az elszámolást, de nem fizette vissza a 129,7millió forintot, amit kellett volna.

Közbeszerzési elmarasztalás, elmaradt ellenőrzések

Az országgyűlési választáshoz kapcsolódó közbeszerzések szerződés szerinti összesített nettó értéke 1973,4 millió Ft, míg az önkormányzati választáshoz kapcsolódóan 1451,3 millió Ft volt. Az ÁSZ az akkreditációs és kártyaleolvasó rendszer beszerzésénél a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt a KEKKH ellen jogorvoslati eljárást kezdeményezett, amely alapján a Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztaló határozatot is hozott.

Az ellenőrzött helyi választási irodák vezetőinek körülbelül harmada nem tett eleget a választásoknál ellenőrzési kötelezettségének – de erre nem is volt szankció. Ráadásul azt gondolták, elég papíron jól csinálni a dolgukat: a helyi és a területi választási irodák vezetői tanúsítványon nyilatkoztak a 2010. évi választásokkal összefüggő pénzügyi, logisztikai feladatok és az ellenőrzési kötelezettségük végrehajtásáról, amelyek az irodák közel kétharmadánál nem voltak teljes körűen valósak és dokumentumokkal alátámasztottak.

A tanúsítványokban helytelenül szerepeltették a központi támogatáson felüli saját forrás összegét; a választáshoz kapcsolódóan elszámolt általános kiadásokat szerepeltettek a tanúsítványban, azonban ezt a főkönyvi könyvelés nem támasztotta alá; a személyi juttatásokra biztosított normatíva teljes összegű kifizetéséről nyilatkoztak annak ellenére, hogy a kifizetés azzal ellentétesen (alacsonyabb összegben) történt; az ellenőrzési kötelezettség megszervezéséről és teljesítéséről nem a végrehajtásnak megfelelően nyilatkoztak.

Szabályozást javasolnak

A közigazgatási és igazságügyi miniszternek azt javasolja a szervezet, hogy szabályozza a következő választásnál a pénzügyi tervezés egységes elveit, az összesítő elszámolás miniszteri elfogadásának határidejét, a helyi választási irodák vezetői által készítendő tanúsítvány tartalmának előírásait, a valótlan adatszolgáltatás szankcionálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik