Belföld

ÁSZ-vizsgálat: a nagyberuházások évei Győrben

A megyei vizsgálat után Győr önkormányzatának pénzügyi helyzetét is vizsgálta az Állami Számvevőszék. Az adatokat összegezve: szilárd betonra épül városunk.

3 éves periódust, azaz a 2007 és 2010 közötti időszakot vizsgálta a számvevőszék. Az ÁSZ azt ellenőrizte, hogy a város önkormányzata biztosította-e a tartós pénzügyi egyensúlyt, hasznosította-e a gazdálkodási rendszer korábbi ellenőrzése során, a javításra tett szabályszerűségi és célszerűségi javaslatokat. Az adatok tükrében elmondható, hogy az önkormányzat pénzintézetek felé fennálló kötelezettsége nőtt, 3,4 milliárd forintról, 6,4 milliárd forintra, a felvett hitelek azonban az infrastrukturális fejlesztéseket finanszírozták.

Adó(k)-kapok

A folyó költségvetések egyenlege növekedett, 2007 és 2010 között a realizált működési jövedelem összege 20,5 milliárd forint volt. A jelentésből kiderült az is, hogy a személyi jövedelemadó bevételek összege lényegesen nem változott, de arányuk mégis csökkenést mutat. A működési bevételek harmada származott a befolyt adókból, igaz új adók bevezetésére nem került sor, és a kedvezmények valamint a mentességek köre is beszűkült.

Beruházás beruházást követ

Győr számos pályázati felhíváson indult, az elnyerhető támogatásokból jócskán kivette a részét, ezek az önkormányzat fejlesztési tevékenységéhez járultak hozzá. A 3 év alatt megvalósított fejlesztési munkálatok bekerülési költsége 26,8 milliárd forint volt. A folyamatban lévő fejlesztések költsége több mint 27 milliárd forint, ebből 2010 végéig közel 18 milliárd forintot már kifizettek. A kedvező pénzügyi pozíció mellett számos kiadáscsökkentő lépést is tett a város, a legjelentősebb megtakarítást az energiaracionalizálási programokkal érték el.

A jelentés összegzése alapján Győr pénzügyi helyzete az elmúlt években stabil volt, a hitelek visszafizetése pedig fenntartható döntések mellett biztosítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik