Belföld

Így juthat ingyenlakáshoz Budapesten

Rendőrnek, hajléktalannak és rászoruló családoknak adnak ingyen bérlakást az önkormányzatok. Most épp Csepelen lehet pályázni.

Önkormányzati tulajdonban lévő bérlakáshoz juthat újabb harminc szociálisan rászoruló család Csepelen. Előnnyel ugyan a nagycsaládosok indulnak, ám a tavalyi évhez hasonlóan idén is pályázhatnak a kerületi fedél nélküliek is. A csepeli önkormányzat jövő héten egyeztet A Város Mindenkié Egyesülettel, akik a hajléktalanokat szeretnék lakáshoz juttatni.


Fontos, hogy kerületi lakos legyen és szociálisan rászoruló

A zsaruknak is jár

A kerületben szolgáló rendőröknek tizennégy lakást ajánlott fel az önkormányzat. Elsősorban az utcai szolgálatot ellátó rendfenntartókra gondoltak. Az alpolgármester álláspontja szerint azért esett rájuk a választás, mert azt szeretnék elérni, hogy „a kezdő rendőrök gyökeret tudjanak ereszteni Csepelen”. A városrész különböző pontjain fognak lakni, így biztosítva a környéken élők biztonságérzetét. A rendőrökre ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a többi pályázóra. Vagyis nekik is van felújítási kötelezettségük a kapott ingatlanra, illetve minimális bérleti díjat kell fizetniük. Ábel Attila szerint azért a családokat terhelik a felújítással, mert az eddigi gyakorlatok a kerületben azt mutatták, hogy a felújítással megbízott kivitelezők korruptak voltak. A leendő bérlőknek egy évük van teljesíteni a felújítási feltételeket. Ha eleget tesznek mindennek, akkor az egyéves határozott idejű szerződést akár módosíttatni is lehet, öt évre.

Szerződésmódosítás

Nem megy egyszerűen minden kerületben a szerződéshosszabbítás. Korábban megírtuk, mivel lejárt az egyéves szerződés, több családot is utcára tesznek a XV. kerületben. Hiába fizettek minden számlát határidőn belül, hiába figyelnek a rendre, mégis menniük kell.

Indokot egyelőre nem tudott adni az érintett önkormányzat. Több szervezet nyomására belső vizsgálat indult az ügyben.

Ferencvárosban is adtak

A IX. kerületi önkormányzat eddig öt rendőrnek és családjának biztosított bérlakást. A ferencvárosi önkormányzat sajtóosztályán azt mondták, a lakásigények a kapitányságról érkeztek. Tizenöt bérleményt igényeltek összesen. Ahogy lesz üresedés a ferencvárosi önkormányzati ingatlanok között, úgy tudják rendelkezésükre bocsátani még a kért lakásokat. Legutóbb március elején az ötgyerekes Kiss Tibor főtörzsőrmesternek adtak át egy 90 négyzetméteres lakást egy Üllői úti bérházban. A lakók nagy örömmel fogadták a családot – közölte a sajtóosztály. Tájékoztatásuk szerint a kerületben 3500 ingatlanban élnek rászoruló családok.

Ki kaphat lakást?

Minden érvényes pályázatot leellenőriznek. Tavaly is három esetben történt visszaélés – mondta Ábel Attila csepeli alpolgármester a Hír24–nek.  Fontos, hogy kerületi lakos legyen és szociálisan rászoruló. Többnyire összkomfortos lakásokat kapnak a pályázók. További részleteket a csepeli feltételekről az önkormányzat honlapján itt olvashat.

Lakbér

A lakbér mértéke egy főre eső nettó jövedelem függvényében összkomfortos lakás esetén:

75 000 forintig   327 forint/m2/Hó

75 001-100 000 forint között   491 forint/m2/hó

100 001-150 000 forint között  654

150 001 forint felett  818 Forint/m2/hó

A lakások listája megtalálható a www.csepel.hu oldalon.

Tavaly beszámoltunk arról, hogy a csepeli önkormányzat el akarja bontani az erdőben élő hajléktalanok kunyhóit. Erről most sem mondanak le. Az alpolgármester elmondta: „Tartják a kapcsolatot a Francia-öbölnek nevezett területen élő erdőlakókkal. Ha kell, segítenek nekik kitölteni a lakásigénylő pályázatokat, hogy ők is lakáshoz juthassanak. Terveik szerint az említett erdőrészt mihamarabb meg akarják tisztítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik