Belföld

Megkegyelmeztek a csepeli hajléktalanoknak

A Város Mindenkié aktivistái megtisztították a csepeli szabadkikötő környékét a szeméttől, így az ott élő hajléktalanok egyelőre kunyhóikbanmaradhatnak.

2011. december 13-án a csepeli önkormányzat 30-35 embert tervezett kilakoltatni saját építésű kunyhóikból, sátraikból és egy magántulajdonú épületből. A kunyhókat hivatalos eljárás nélkül, teljesen jogszerűtlenül tervezték megsemmisíteni, és a magántulajdonban élő emberek ellen sem indult kilakoltatási eljárás – áll A Város Mindenkié csoport blogoldalán.

Hétfőn végül a civil nyomás hatására az önkormányzat bizonytalan időre elállt a tisztogatási akciótól, és Ábel Attila alpolgármester az aktivisták képviselőjének személyes ígéretet tett arra, hogy a lakók egyelőre biztonságban maradhatnak saját otthonaikban.

A csepeli erdős területtel az egyik probléma az ott felhalmozódott rengeteg szemét, viszont az aktivisták szerint ez nem csak a hajléktalanok „termése”: a környéken lakók is szeméttelepnek használják a területet. A másik gond a kunyhókban lakók elhelyezése. A Vöröskereszt helyi irodája befogadná őket, de A Város Mindenkié vezetője szerint ott már most is sokan vannak. Túlzsúfolt hajléktalanszállókra pedig a lakók többsége nem szívesen menne. Úgy tűnik, hogy a probléma most – egy időre legalább is – megoldódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik