Belföld

Vitatott hatáskörök

Nagy Zoltán

2012. 04. 04. 18:31

Szakmai véleményt fogalmaz meg a járásokkal kapcsolatos jegyzői feladatokról a Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiuma - tájékoztatta Veszprém jegyzője szerdán az MTI-t.

Mohos Gábor a jegyzői kollégium kétnapos veszprémi konferenciája után elmondta: a többi között a járásokra vonatkozó törvénytervezetet is megvitatták a megyei jogú városok jegyzői. Különböző álláspontok alakultak ki, ezeket a következő napokban egyeztetik, és közös ajánlást alakítanak ki, amelyet eljuttatnak a szakminisztériumhoz – tette hozzá a házigazda város jegyzője.
Kiemelte: a jegyzői kollégium szeretné, ha a törvény megalkotásánál figyelembe vennék a jegyzők álláspontját arról, hogy mely hatáskörök maradjanak a jegyzőknél és melyek kerüljenek át a járásokhoz. A jegyzők álláspontjának respektálását a törvény megalkotásában az illetékes államtitkár, Szabó Erika (aki részt vett a szakmai programon) is támogatta – jegyezte meg Veszprém jegyzője.
Közlése szerint az egyik ilyen vitatott hatáskör az építéshatóság, amelyről a kétnapos tanácskozáson sem alakult ki egységes álláspont. Mohos Gábor véleménye az, hogy az építéshatóság állami feladat, de vannak olyan városi jegyzők, akik megtartanák a polgármesteri hivatalnál ezt a hatáskört.
Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán korábban arról beszélt, hogy a törvénytervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azok az ügyek, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a helyi adózással, a birtokvédelemmel, a hagyatéki leltározással, a szociális ellátásokkal és támogatásokkal, az egyes, távhőszolgáltatással összefüggő feladatok, valamint a helyi védelmi igazgatási ügyek.
A járásokhoz átkerülő feladatok között említette a személyi adat- és lakcímnyilvántartást, a gyámügyi igazgatást, a gyermek- és ifjúságvédelmet, valamint a szabálysértési ügyeket. Hozzátette: ez utóbbi ügyeket már most, április 15-től átveszik a kormányhivatalok, ahogy az érintett köztisztviselők is átkerülnek azokhoz.
Megjegyezte: széles körű társadalmi egyeztetést folytattak az érintettekkel, és társadalmi egyeztetésre is bocsátották a járások kialakításáról szóló tervezetet. Közlése szerint a jegyzők részéről teljes megértésre talál az a gondolat, hogy az állam a saját államigazgatási feladatait a saját szervezetrendszerén, azaz a járási hivatalokon keresztül végezze.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.