Belföld

Vitatott hatáskörök

Szakmai véleményt fogalmaz meg a járásokkal kapcsolatos jegyzői feladatokról a Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiuma - tájékoztatta Veszprém jegyzője szerdán az MTI-t.

Mohos Gábor a jegyzői kollégium kétnapos veszprémi konferenciája után elmondta: a többi között a járásokra vonatkozó törvénytervezetet is megvitatták a megyei jogú városok jegyzői. Különböző álláspontok alakultak ki, ezeket a következő napokban egyeztetik, és közös ajánlást alakítanak ki, amelyet eljuttatnak a szakminisztériumhoz – tette hozzá a házigazda város jegyzője.
Kiemelte: a jegyzői kollégium szeretné, ha a törvény megalkotásánál figyelembe vennék a jegyzők álláspontját arról, hogy mely hatáskörök maradjanak a jegyzőknél és melyek kerüljenek át a járásokhoz. A jegyzők álláspontjának respektálását a törvény megalkotásában az illetékes államtitkár, Szabó Erika (aki részt vett a szakmai programon) is támogatta – jegyezte meg Veszprém jegyzője.
Közlése szerint az egyik ilyen vitatott hatáskör az építéshatóság, amelyről a kétnapos tanácskozáson sem alakult ki egységes álláspont. Mohos Gábor véleménye az, hogy az építéshatóság állami feladat, de vannak olyan városi jegyzők, akik megtartanák a polgármesteri hivatalnál ezt a hatáskört.
Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán korábban arról beszélt, hogy a törvénytervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azok az ügyek, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a helyi adózással, a birtokvédelemmel, a hagyatéki leltározással, a szociális ellátásokkal és támogatásokkal, az egyes, távhőszolgáltatással összefüggő feladatok, valamint a helyi védelmi igazgatási ügyek.
A járásokhoz átkerülő feladatok között említette a személyi adat- és lakcímnyilvántartást, a gyámügyi igazgatást, a gyermek- és ifjúságvédelmet, valamint a szabálysértési ügyeket. Hozzátette: ez utóbbi ügyeket már most, április 15-től átveszik a kormányhivatalok, ahogy az érintett köztisztviselők is átkerülnek azokhoz.
Megjegyezte: széles körű társadalmi egyeztetést folytattak az érintettekkel, és társadalmi egyeztetésre is bocsátották a járások kialakításáról szóló tervezetet. Közlése szerint a jegyzők részéről teljes megértésre talál az a gondolat, hogy az állam a saját államigazgatási feladatait a saját szervezetrendszerén, azaz a járási hivatalokon keresztül végezze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik