Belföld

Alba Volán: Kizárt, hogy összeomlik a fehérvári buszközlekedés

Tóth István vezérigazgató a Fehérvár24-nek határozottan cáfolta, hogy júniustól leállhat Székesfehérváron a helyi járatok közlekedése.

Sajtóinformációk szerint június 1-én az Alba Volán Zrt. felmondja a helyi autóbuszjáratok közlekedtetésére kötött szerződését Székesfehérvár önkormányzatával. A Népszabadság szerint erről kedden döntött – a Volán-társaságok tulajdonosi jogait gyakorló – Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.. A lap úgy tudja, hogy az Alba Volán súlyos szerződésszegés miatt kívánja felbontani a szerződést az önkormányzattal. Székesfehérvár például tavaly 370 millió forinttal maradt adósa a közlekedési vállalatnak.

Amennyiben szerződést bont az Alba Volán a székesfehérvári önkormányzattal, a városban gyakorlatilag megszűnik a buszközlekedés.

Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója a Fehérvár24-nek határozottan cáfolta azt az értesülést, miszerint júniustól leállhat Székesfehérváron a helyi buszjáratok közlekedése. A vezérigazgató elismerte, a cég valóban küzd anyagi gondokkal, ám folyamatosan zajlanak az egyezkedések, melyeknek hónapokon belül lehet eredménye. „Azt azonban kizártnak tartom, hogy összeomolna a buszhálózat Fehérváron” – tette hozzá Tóth István.

Az önkormányzat kora este, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozatban reagált az Alba Volánt, illetve a buszhálózatot érintő hírekre.

“Értetlenül áll Székesfehérvár az MNV-re hivatkozó, interneten megjelent hírek előtt. Az Önkormányzat álláspontja szerint a városnak nincs tartozása az Alba Volán Zrt. felé, sőt, a cég által kért járatritkítást és tarifaemelést is jóváhagyta a közgyűlés. Dr. Bóka Viktor jegyző tájékoztatása szerint a közösségi közlekedés biztosítására kötött szerződés egy éves felmondási idővel szüntethető meg. Azért is ragaszkodik ehhez a határidőhöz a város, mert idén már 179 millió forintot átutalt Székesfehérvár Önkormányzata az Alba Volán Zrt-nek, melynek vezérigazgatója maga is cáfolta a szeptemberi járatleállítás hírét.

Értetlenül és megdöbbenve áll Székesfehérvár az MNV-re hivatkozó, interneten megjelent hírek előtt, miszerint június 1-jével felmondják a helyi autóbuszjáratok közlekedtetésére kötött szerződést az Önkormányzattal. Annál inkább érthetetlen ez a hír, mert a helyi szolgáltató Alba Volán Zrt. vezérigazgatója egy másik cikkben ezt határozottan cáfolta.

„A város nem kapott hivatalos értesítést, sőt, álláspontunk szerint tartozásunk sincs az Alba Volán Zrt. felé. Az Önkormányzat által megrendelt szolgáltatások ellenértékét a város mindenkor kifizette. Ez 2011-ben 180 millió forintot, 2012 márciusáig pedig összesen 179 millió forintot jelentett. A város idén már átutalt 110 millió forintot a szolgáltatás biztosítására, ami alapján a központi költségvetésből hasonló összegű normatív támogatás is igényelhető. A további 69 millió forintot pedig a tavalyi veszteségek fedezetére biztosította az Önkormányzat az Alba Volán Zrt-nek” – mondta el dr. Bóka Viktor jegyző.

A város tisztában van azzal, hogy az Alba Volán Zrt. működése veszteséges. Ez a veszteség azonban nem Székesfehérvár Önkormányzatának a felelőssége. Ennek ellenére többször – decemberben és március végén is – tárgyalást kezdeményezett Székesfehérvár az MNV Zrt-vel, mint az Alba Volán Zrt. tulajdonosával. Remélik, hogy ezek az egyzetetések hamarosan megkezdődhetnek és rövid időn belül eredményre is vezetnek majd.

Cáfolta azt a kijelentést is dr. Bóka Viktor, miszerint nem kaptak visszajelzést a társaság tarifaemelésre és járatritkításra vonatkozó javaslataira. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése március 1–jén tárgyalta a témát és a képviselőtestület döntő részében jóváhagyta az Alba Volán Zrt. kérését.

Székesfehérvár jegyzője azt is megerősítette, hogy a közösségi közlekedés biztosítására kötött szerződés egy éves felmondási idővel szüntethető meg. Ha ennél rövidebb határidővel kerülne erre sor, akkor a város kártérítési igénnyel fog élni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik