Belföld

Költöztetnék a Politikatörténeti Intézetet

Gál András Levente kormánybiztos azért kezdeményezte a költözést, mert az Igazságügyi Palota a tervek szerint újra a Kúria otthona lesz - írta szerdai számában a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.

A Magyar Hírlap szerint az MSZMP Párttörténeti Intézetének utódja a rendszerváltozás óta is háborítatlanul használhatta az egykori Igazságügyi Palota helyiségeit, viszont a használati jogról hajlandók lennének lemondani – annak értékével megegyező összegért.

A kormány álláspontja szerint a PTI ingatlanhasználati joga semmis szerződésen alapul. Földes Györgynek, a PTI igazgatójának írt levelében a kormánybiztos úgy vélekedett, a rendszerváltás idején nemcsak a földtörvényt sértette meg az MSZP, amikor a PTI javára használati jogot jegyeztetett be az ingatlanra, hanem az akkori kormánnyal kötött megállapodást is.

Gál András Levente a kutatói létszám, az irattár és a könyvtár elhelyezésére egy 1000 és 1500 négyzetméter közötti nagyságú épületet tart alkalmasnak az intézet számára. Emellett megtérítené az igazolható értéknövelő beruházásokat is a PTI-nek. A kormánybiztos április 15-ig várja Földesék válaszát az ajánlatra.

A Magyar Nemzetnek Gál András Levente arról is beszélt, hogy szükségesnek látják annak áttekintését is, levéltári szempontból mennyiben fogadható el, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt Párttörténeti Intézetének jogutódja kezelje a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Parasztpárt iratait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik