Belföld

Két hónapig még marad a SOTE rektora

A nemzeti erőforrás miniszter javaslata alapján kitölti két hónapos felmondási idejét Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.

Réthelyi Miklós 2012. május 31-ére tett javaslatot az Országgyűlés elnökének a rektor felmentésére. A rektor természetesen tiszteletben tartja a javaslatot – közölte szerdán az egyetem.

Tulassay Tivadar az egyetem szenátusának múlt csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a testület 33 igen és 4 nem szavazattal döntött Schmitt Pál államfő kisdoktori címének visszavonásáról, mert az értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Március 30-án a szenátus arról is döntött, hogy egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak a rektori pályázatát. Tulassay Tivadar 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet, megbízatása június 30-án járt volna le. A rektor viszont vasárnap az intézmény honlapján bejelentette: lemond posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napok testületi döntései az ő személyéhez kötődnek, s ezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál.

Schmitt Pál hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt is közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, mert úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói. A Nefmi pedig kedden közölte, Réthelyi Miklós nem fogadta el Tulassay lemondását.

Az egyetem 117 professzora kinyilvánította, hogy kiáll a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel megvonták Schmitt Páltól a doktori címet. Szerdán a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége azt közölte: meggyőződésük, hogy az egyetemi testületek és a rektor tettei jogosak és szükségesek voltak a magyar tudományosság hitelességének és a Semmelweis Egyetem hírnevének a megőrzéséhez és megvédelmezéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik