Belföld

Egyre durvul a pollenhelyzet

A hét eleje óta fokozatosan erősödik a pollenterhelés - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos Facebook-oldalán.

A nyírfafélék pollenkoncentrációja még mindig eléri a magas, sőt a nagyon magas szintet. A gyertyán virágporának mennyisége szintén a magas kategóriába esik. A fűz-, a kőris-, a juhar-, a nyár-, a ciprus- és tiszafafélék virágpora is tüneteket okozó szinten van jelen, és a tölgy- és a bükkfák pollenszórása is megindult – írta az ÁNTSZ.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket. Jelenleg Budapesten, Egerben és Debrecenben nagyon magas a levegőben a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége, ezért ezek a városok piros színnel szerepelnek az OKI térképén. A nyírfafélék virágporának mennyisége miatt Budapestet, Győrt és Szekszárdot jelölik piros színnel, a nyárfafélék pollenkoncentrációja pedig Budapesten, Győrben, Szolnokon és Szegeden számít nagyon magasnak.

A meleg idő hatására most 7-8 allergén fa virágzik, a tavaszi szezon csúcsidőszakában pedig akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben.

A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik