Belföld

Ezt jól beszívjuk – bosszúságot okoz a virágzó nyárfa

24.hu
24.hu

2012. 04. 03. 12:20

Egyre több kérés érkezik a Városgondnoksághoz, hogy "vágják ki a városban található nyárfákat, mert allergiát okoznak, nem lehet ablakot nyitni és látványban sem esztétikus a sok fehér vattapamacs".

Sokan tartják úgy, hogy a nyárfák allergiát okoznak a nyárfavatták miatt, azonban ezek legfeljebb kellemetlenséget, de allergiát nem okoznak. Amit az emberek a nyárfa virágának gondolnak, az nem más, mint a fa apró magvainak (termésének) úgynevezett repítő-szőrök segítségével való terjedése. A jelenségnek tehát nincs köze a pollentermeléshez, így allergiás tüneteket sem okoz.

allergia(280x186).png (allergia, )

A nőivarú nyárfák magtermésein lévő szép, hófehér pihe szem vagy orrnyálkahártya közelbe érve ingerlő hatás okozhat, de allergiát. Megtévesztő lehet azonban, hogy a fűfélék májustól virágoznak, amikor a nyárfa termése kiszabadul. A nyárfa pollenje márciusban kerül a levegőbe, ekkor okozhat allergiás tüneteket (a nyárfa-pollenallergiás betegek száma bizonyítottan nagyon kevés).

allergia (allergia, )

A nyárfák nem fejtenek ki környezetre, egészségre ártalmas hatást maximum egy-két hétig okoznak némi kellemetlenséget, viszont gyorsan gyarapodó lombozatuk a hosszan tartó vegetációs időszakuk alatt a levegőszennyezés ártalmas összetevőinek kiszűrésében, megkötésében (melyet mi emberek zúdítunk a környezetünkre), a helyi mikroklíma javításában jelentős szerepet játszik.

Az elmúlt években és az idei év nyugalmi időszakában is több közterületi nyárfa ifjítását végeztette el a Városgondnokság, nem az allergiát kiváltó hatásuk miatt, hanem azért, mert ezek a fák korán elöregednek, általában nagyméretűek, sekélyen gyökereznek, töredeznek és emiatt a többi fához képest fokozottabb balesetveszélyt jelenthetnek.

allergia ()

A hazánkban tenyésző 2000 féle virágzó növény közül 250 növény pollenje okozhat allergiát. Magyarország éghajlati viszonyai között az allergiás szezon akár már január végén is elkezdődhet a mogyoró virágzásával.

– Ezt követi az éger , nyár , nyír , kőris , platán szezonja. A nyárfa februártól áprilisig virágzik.

Májusban, ill. júniusban megjelennek a magszőrök, melyek mechanikailag ingerlik a nyálkahártyát, illetve az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadhatnak, és ez allergiás tüneteket válthat ki. Maga a nyárfapollen alig okoz allergiát.

– A fűfélék (csomós ebír, csenkesz, vadsóska, komócsin- és perjefélék) szezonja április végétől július végéig tart. Ugyanebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, melyek szintén okozhatnak allergiát.

– A gyomfélék (parlagfű, fekete üröm, libatop, lándzsás útifű, aranyvessző, csalán). Ezek közül az elterjedt a fekete üröm és a parlagfű kiemelkedően agresszív. Szezonjuk egybeesik: július közepétől az első fagyokig virágzanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.