Belföld

Baj van, ha elgurul a gyógyszer

Az új receptfelírási rendszerben egyszerre csak 30 napi adag adható ki, koleszterincsökkentőknél pedig a hatóanyag és az ár alapján a beteg választ.

Jelentősen változtak a receptfelírás szabályai az elmúlt időszakban. A cél, hogy a betegek minél olcsóbb készítményt szedjenek és minél kevesebb maradjon felhasználatlanul. Az orvosok szerint viszont szakmailag nehézkesebb, a beteg szempontjából pedig hátrányos is lehet a változtatás.

Az olcsóbb nem biztos, hogy jobb

Április elsejétől a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek esetében megkezdődik a hatóanyag-alapú felírás, azaz a vényen nem a gyógyszer neve szerepel (bár egyelőre még a javasolt készítmény nevét feltüntetheti a doktor), hanem az abban szereplő hatóanyagok és azok mennyisége. Az egészségügyi államtitkárság célja az intézkedéssel az, hogy csökkentsék a betegek anyagi terheit, hiszen így a patikában az ár szerint választhatnak, a gyógyszerészek segítségével. Ráadásul számításaik szerint ez az államnak is többmilliárdos megtakarítást jelent.

A Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője szerint azonban szakmailag indokolatlan a döntés. Mint Kertai Aurél lapunknak kifejtette: a recept csak a hatóanyagokat tünteti fel, ám a gyógyszerekben található kísérőanyag összetétele befolyásolja a beteg tűrőképességét, egyes elemeivel szemben például előre nem látható túlérzékenység léphet fel. A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy a koleszterincsökkentőket hosszú ideig, folyamatosan kell szedni, így nem jó, ha egy beteg gyógyszerelését a havi árváltozás szerint cserélgetik.

A háziorvos azt is komoly problémának látja, hogy az orvosoknak nincs visszajelzése arról, hogy a beteg végül milyen gyógyszert váltott ki, hiszen a patikában (egyébként nemcsak a koleszterincsökkentő, hanem valamennyi gyógyszer esetében) fel kell ajánlani az azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítményt a betegeknek.

Minden szemmel el kell számolni

Egy jelentős, mindenkit érintő változás történt a múlt hónapban: az új receptfelírási rendszer szerint egy orvos egyszerre csak 30 napra elegendő adagot írhat fel, és azt is fel kell tüntetnie, hogy azt mikortól válthatja ki a páciens. Az új szabály szerint a megadott időpontnál legfeljebb 7 nappal korábban lehet megvásárolni az orvosságot.

Ez azt jelenti, hogy háromhavi gyógyszer például csak három recepten szerepelhet, és az adott hónapra vonatkozó adagot mindig a megkezdés előtt, külön-külön kell kiváltani. Kivétel ez alól, ha egy dobozban több hónapra elegendő pirula található, mint például egyes fogamzásgátlók esetében. Mint Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke korábban a Kossuth Rádiónak kifejtette: kivételes esetekben (például egy hosszabb utazás) az orvos egy recepten akár 12 havi adagot is felírhat, ám ezt meg kell indokolnia. Az egészségügyi államtitkárság azért döntött a módosítás mellett, mert korábban nagyon sok gyógyszer került a kukába.

Nem értenek egyet azonban az intézkedéssel a lapunk által megkérdezett, ám véleményüket csak név nélkül vállaló gyógyszerészek és orvosok sem, mivel ez jelentősen megnöveli az adminisztrációt. Mint a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője fogalmazott, eléggé lelassítja a rendelést, hogy minden egyes betegnél „kockás papíron szemenként ki kell számolni”, hogy jön ki a 30 napos adag. Igaz, a következő adagot már az újraprogramozott számítógép adja majd ki. A rendszer Kertai Aurél szerint „az élettől elrugaszkodott”, és komoly problémákat okozhat. Lapunk azon kérdésére, hogy mi a teendő, ha egy szem elgurul, elvész – ami idős embereknél nem ritkán előfordul – a szakértő azt mondta, nem tud megoldást, hiszen a szabályozás szerint hivatalosan nem lehet pótolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik