Belföld

Schmitt: a MOB-tól a flash mobig

Olimpiai bajnoki cím, példás diplomáciai karrier, kacérkodás az MSZP-vel, landolás a Fideszben, végezetül csodaszép kilátás a Sándor-palotából. Schmitt Pál karrierútja röviden.

Schmitt Pál április 2-án lemondott államfői hivataláról. Az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában azt mondta: elnöki munkáját az alaptörvény és legjobb tudása szerint végezte, feladatának maradéktalanul eleget tett. De hozzátette, a jelenlegi helyzetben, plágiumügye miatt személye inkább megosztja a nemzetet, ezért befejezi a szolgálatát.

Út az elnöki palotáig

A kétszeres olimpiai bajnok (párbajtőr csapat 1968, 1972) és kétszeres világbajnok (1970, 1971) Schmitt Pál 1990-től húsz éven át a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke volt. Néhány évig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöki posztját is betöltötte, eközben diplomáciai karriert is kezdett: nagykövet volt Spanyolországban, majd Svájcban.

1998-ban még az MSZP-vel kacérkodott: felajánlotta, hogy a párt képviseletében indul a főpolgármester-választáson. Négy évvel később már valóban indult a főpolgármesteri tisztségért, formálisan független jelöltként, de ténylegesen az akkori parlamenti ellenzék két pártja, a Fidesz és az MDF támogatta. A második helyen végzett az SZDSZ-es Demszky Gábor mögött, a szavazatok 35,85%-ával.

Schmitt Pál 2003-ban belépett a Fideszbe, majd ugyanebben az évben megválasztották a párt egyik alelnökévé (ezt a tisztséget 2007-ig töltötte be). A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt. Miután az Európai Parlament tagjává választották, a Fidesz EP-delegációjának vezetője lett. 2009-ben ismét mandátumot szerzett az EP-választáson, júliusban az Európai Parlament alelnökének választották.


Schmitt Pál távozik leköszönő beszéde után
Fotó: MTI / Beliczay László

A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listáján indult, onnan szerzett mandátumot. Megválasztása után lemondott EP-képviselői székéről. A Fidesz választási győzelme után 2010 májusában a Parlament elnökeként folytatta politikai karrierjét, de csak néhány hónapig. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke júniusban Schmittet javasolta köztársasági elnöknek a Fidesz és a KDNP frakcióinak, és 263 szavazattal meg is választották. Ellenfele, a szocialisták által jelölt Balogh András 59 szavazatot kapott.

Schmitt Pál 2010. augusztus 6-án vette át hivatalát. Ekkor lemondott MOB-elnöki tisztjéről (novemberben a szervezet tiszteletbeli elnöke lett).

Olvasson néhány csattanós Schmitt-idézetet, jó lesz!

Mit mond a jog?

Az államfő megbízatása idő előtt csak halálával, lemondásával és akkor szűnik meg, ha beteg vagy a parlament kétharmados többsége megállapítja, hogy tisztségével összeférhetetlen a tevékenysége.

Az államfő jogállásával kapcsolatos legfontosabb szabályokat az Alaptörvény és a köztársasági elnök jogállásáról szóló (2011. évi CX) törvény tartalmazza. Utóbbi kimondja, hogy a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, de lemondása „érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.


Kivágták a doktorit
Fotó: Neményi Márton

Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg”.

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét. Részleteket itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik