Belföld

Április végén kaphatnak bért a Malév-dolgozók

A márciusi fizetést a bérgarancia alapból hívják le, és a technikai átfutási idő miatt csúsznak a kifizetések.

A Malév dolgozói várhatóan április végén juthatnak hozzá márciusi bérükhöz – mondták el a Malévnél az MTI kérdésére.

A csődeljárás és a felszámolás keretében a munkavállalók a januári és februári bérüket rendben és időben megkapták. A márciusi bért azonban a bérgarancia alapból hívják le, és a technikai átfutási idő miatt csúsznak a kifizetések április végére – derül ki a légitársaság írásos válaszából.

A bérgarancia alapból maximálisan bruttó 1 016 000 forintot lehet kifizetni. A további bérjellegű kifizetéseket a bérgarancia alapból a vonatkozó jogszabályok szerint rendezi a felszámoló – teszi hozzá a Malév.

Korábban a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: legalább 600 háztartás áprilisi közüzemi, napközi, óvodai díjának, többeknek a törlesztő részlet kifizetése és az összes család mindennapi megélhetése látszik kilátástalannak, mivel nincs válasz arra, hogy a márciusi járandóságukat megkapják-e a felmentett és a hónap során folyamatosan munkát végző munkavállalók.

Hozzátették: a még dolgozó munkavállalók munkabérének kifizetéséről szóló tájékoztatás helyett új munkaszerződési ajánlatot adtak át, és aki eddig még nem kapta meg, most ezzel együtt átvehette március 30-án a létszámleépítésben való érintettségéről szóló értesítést is.

A GSZSZ úgy véli, a “szociális érzékenységgel, belátással, no meg a húsvét ünnepét tiszteletben tartó hozzáállással minden bizonnyal megoldható lenne, hogy az ünnep előtt megkapják a Malév Zrt. csődjével letaglózott munkavállalók a márciusra vonatkozó bérüket”.

Nehezményezik, hogy a GSZSZ többször kereste meg levélben a felszámolót, személyes találkozást is kezdeményeztek, ám választ nem kaptak, és úgy vélik, nem működik megfelelően a felszámoló állami felügyelete sem.

Mindezért azt követelik, hogy a 95 százalékban állami tulajdonú Malév Zrt. felszámolása átláthatóan és nyilvánosság előtt történjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik