Belföld

Több ezer gyerek mérgezés áldozata évente

Több tízezer mérgezéses baleset történik Magyarországon évente, ennek jelentős része a kisgyerekeket érinti. A baleseteket meg lehet előzni.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt években hazánkban a mérgezéses esetek száma 14 és 16 ezer között váltakozott. Ennek fele öngyilkossági kísérlethez köthető, másik fele pedig véletlen baleset. Ez utóbbin belül 25 százalékot tesznek ki a 0-18 éves korosztályt érintő esetek. Leggyakrabban a gyógyszerek, ipari- és háztartási szerek okoznak mérgezést. Ezért rendkívül fontos a megelőzés. Gyakorló pedagógusoknak, kémiatanároknak, védőnőknek, kémiai biztonsági felügyelőknek szervezett konferenciát az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) csütörtökön.

Megnyitójában Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a kémiai anyagok körülvesznek minket a hétköznapokban, az ipar újabb és újabb vegyületeket fejleszt ki. Vokó Zoltán, az OEFI főigazgatója kiemelte: az egészségfejlesztő munka egyik legfontosabb színtere az óvoda, az iskola, ahol általában a hosszú távú egészségkockázatok kerülnek előtérbe, a kémiai biztonság azonban kevesebb figyelmet kap. Major Jenő, az OKBI főigazgatója aláhúzta, Magyarországon a nem fertőző krónikus betegségcsoportok világviszonylatban is kiemelkedően gyakoriak. Ezek hátterében sokszor a különböző vegyi anyagok nem megfelelő kezelése, használata áll.

A szakemberek elmondták: nincs általános szabály a mérgezett ellátására, a teendőkről az adott eset függvényében lehet dönteni, ha kell orvosi segítséget szükséges hívni. Ugyanakkor a legfontosabb a megelőzés. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyermekekben tudatosítsuk: a környezetükben lévő vegyi anyagok kockázatot hordoznak magukban. Fontos a gyógyszereket, vegyszereket a gyermekek elől elzárva tartani.

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ Klinikai Toxikológiai Osztály főorvosa arra figyelmeztetett: az újabb és újabb kábítószerek olyan sebességgel jelennek meg, hogy még a szakemberek számára is nehéz követni a változásokat. A szakember szerint a szülők és a pedagógusok legfontosabb feladata, hogy erre a változékonyságra, az ebből következő rendkívüli kockázatokra hívják fel a fiatalok figyelmét. Így lehet elérni, hogy adott pillanatban nemet tudjanak mondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik