Belföld

Rendőrök érkeztek a Sándor-palotához

A Sándor-palota előtt ülősztrájkot hirdető LMP-sek között zajlott le a 11 órás őrségváltás. A térre közben rendőrök érkeztek.

Annak ellenére, hogy az LMP aktivistái, illetve néhány hozzájuk csatlakozó nem LMP-s tüntető ülősztrájkot tart a Sándor-palota előtt, amelynek során azt követelik, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök mondjon le, az épületben nem állt meg az élet.

11 órakor lezajlott a szokásos őrségváltás, habár a ceremónia nem teljes mértékben a megszokott keretek között zajlott: a palotaőröknek, akik a tüntetők mellett váltották egymást, meg kellett kérniük az egyik aktivistát, húzódjon kicsit arrébb, hogy a váltást és az ahhoz tartozó fegyverforgatási gyakorlatokat végre tudják hajtani a szuronyos puskákkal.

Az épületből többször is kijöttek munkások ablakokkal és sötétítő spalettákkal megrakott kiskocsit tolva, ugyanis cserélik a Sándor-palota nyílászáróit.

Tizenegy óra után néhány perccel a térre újabb rendőri erők érkeztek az egyébként is ott állomásozók mellé. Két rendőrségi mikrobusz és egy személyautó gördült be.

Közben Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy Schmitt Pálnak köztársasági elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak már az új államfő megválasztásán érdemes gondolkodniuk.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a Fidesz-KDNP képtelen volt egyedül alkalmas köztársasági elnököt választani, bár az ehhez szükséges többsége továbbra is megvan az Országgyűlésben, erkölcsi értelemben elveszítette a jogát arra, hogy ismét az ellenzék egyetértése nélkül válasszon államfőt.

A DK ezért azt szorgalmazza, hogy Schmitt Pál utódját a kormánypártok és a demokratikus ellenzék – a szükséges konzultációk után – közösen jelölje és válassza meg. Ennek érdekében a párt petíciót is indít Közös elnököt a közös hazának! mottóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik