Kultúra

Nietzschével védekezik plágiumperében Kanye West

Tagadja a plágium vádját Stronger című dala kapcsán Kanye West, mondván: nem az őt perelő Vincent Peterstől lopta a szám szövegét, hanem Nietzschét idézte benne.

Peters még tavaly hozakodott elő azzal, hogy West Grammy-díjas száma túlzottan hasonlít az övére, és állítását arra alapozza, hogy a két dalnak egyformán Stronger a címe, mindkettőben elhangzik az „ami nem öl meg, az megerősít” sor, mindkettőben a „longer” és a „wronger” szavak rímelnek a „stronger”-re, és mindkettőnek a szövege utal Kate Mossra. A felperes a bíróságnak azt is elmondta, hogy gyanúja szerint Westnek a menedzsere, John Monopoly mutatta meg az „eredeti” szerzeményt, akinek ő maga küldte el – jóhiszeműen – a felvételt.

A vádakat első fokon meggyőző bizonyítékok hiányában elvetették, Peters azonban nem hagyta annyiban az ügyet, és egy felsőbb bírósághoz fordult, így West ügyvédei most újra dolgozhatnak. Érvelésüket arra építik, hogy védencük az ominózus sorral nyilván nem a felperesnél, hanem Nietzschénél találkozott, ahogyan Peters is bevallja, hogy a híres filozófustól idéz – a többi vád pedig egyszerűen túl gyenge lábakon áll, mert sem a Stronger címet, sem Kate Moss emlegetését, sem az ominózus rímeket nem védi szerzői jog. Carrie Hall ügyvédnő úgy fogalmazott: ha Peters megnyerné a pert, azzal „veszélyesen alacsonyra kerülne a határvonal, ami fölött adott szavak és idézetek használata miatt sikeres eljárást lehetne indítani”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik