Belföld

Ki védi Schmitt Pált?

A Népszava szerint állítólag már arról egyeztetnek, ki felel az úgynevezett utóbiztosításért.

A belügyi vezetés legfelsőbb szintjén napok óta arról tárgyalnak, hogy Schmitt Pál távozása után ki felel az utóbiztosításért – írja a lap, amely szerint ez nyilvánvalóvá teszi, hogy a rendőrség komolyan készül az államfőváltásra. A hatályos jogszabályok szerint az államfő – tisztsége megszűnése után egy évig – jogosult utóbiztosításra, amely lényegében a hivatali idejében kapott személyi, lakó-, és munkahelyi védelmet jelent.

Jelenleg azonban nem világos, mi lesz Schmitt Pál védelmével esetleges távozása után. Az államfőt most a Terrorelhárítási Központ (TEK) védi, a Köztársasági Őrezred látja el a többi biztonsági feladatot (korábban mindenkinek az utóbiztosítását ők végezték). Most nem egyértelmű, az államfő maradjon-e a TEK hatáskörében vagy csak utódját védjék. A Népszava úgy értesült, a belügy azt szeretné, ha Schmitt Pál – akinek erre lehetősége van – lemondana a rendkívül költséges utóbiztosításról.

Mint korábban megírtuk, Schmitt Pált – az általa aláírt törvény szerint – a jövőben is “a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás” illeti meg, jár neki a “megfelelő lakáshasználati jog”, a lakásfenntartás, a személyes gépkocsihasználat sofőrrel, kétfős titkárság, VIP egészségügyi ellátás illeti meg élete végéig, ha nem lemond, hanem kimondják, hogy személye összeférhetetlen a betöltött tisztségével vagy megfosztják a köztársasági elnöki poszttól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik