Belföld

Fáklyákkal vonult az MSZP a köztársaságért

A Kossuth téri Károlyi-szobor eltávolítása miatt tartottak tiltakozó megmozdulást Budapesten. Jobbikosok próbálták a rendezvényt megzavarni.

A nagyjából ötszáz demonstráló a képviselői irodaház mögötti parkolótól vonultak a Parlament északi oldalához, ahol Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető tartott beszédet. A politikus úgy fogalmazott: Károlyi Mihály szobrának eltávolítása “egy hadüzenet nélküli háború”, mert “a köztársasági eszme jelképét, Magyarország jelenlegi államformáját támadták meg a hatalom fedezékéből”.

A szocialista politikus szerint a Fidesz a Jobbik céljait valósítja meg, ezzel a szimbolikus lépéssel készíti elő a “lehetséges szövetséget a szélsőjobboldaliakkal”, és – mint fogalmazott – “ez a demokrácia elárulása, hazaárulás”.Az ellenzéki politikus azt mondta: eddig “hidegháborút” folytattak az ország, a köztársaság ellen, de mára rárontottak a köztársaságra, ezért “a köztársaság civil hadseregének” toborzását hirdette meg.

Horváth Csaba azt mondta, megtámadták a szoborbontási határozatot, meg fogják védeni József Attila szobrát, és 2014-ben, felépítve az új köztársaságot, első dolguk lesz, hogy visszaállítsák Károlyi Mihály szobrát.

A szocialista politikusok és szimpatizánsaik a megmozdulásuk végén értesültek arról, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök a közmédiának adott interjúban nem jelentette be lemondását, amelyet pedig elvártak volna tőle. A hírt pfújolással és “mondjon le!” skandálással fogadták.

Horváth Csaba azt mondta: Schmitt Pál “mint a legtöbb fideszes, arrogánsan, pofátlan módon visszaél a választók jóindulatával, de ennek a türelemnek ma itt, és most vége”.

Még az államfő döntésének megismerése előtt mondott beszédében Horváth Csaba azt mondta: méltatlan ember nem lehet a köztársaság elnöke, ezért felszólítják a Fideszt, hogy tisztességes embert támogassanak, aki “nem Orbán Viktor golyóstolla”.

Az MSZP-s megmozdulást magukat nemzeti érzelműnek nevező szkinhedek és Jobbik-szimpatizánsok egy-egy csoportja próbálta megzavarni “Vesszen Trianon!” bekiabálásokkal, de a rendőrök előbb igazoltatták az árpádsávos, jobbikos és nemzeti zászlót is tartó ellentüntetőket, majd sorfalt állva akadályozták meg, hogy a fáklyás felvonulókhoz mehessenek.

A Parlament északi oldalánál egy vérző homlokú ellentüntetőt láttak el a mentők a helyszínen, akit – saját állítása szerint – egy égő fáklyával fejbe dobtak.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén adta meg a tulajdonosi hozzájárulást az emlékmű ideiglenes elbontásához, majd az érvényes engedélyek birtokában a szobor Siófokon történő felállításához. Az alkotást csütörtök kora reggel szállították el a Kossuth térről.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A szobor a fővárosi önkormányzat tulajdona, a vagyonnyilvántartás szerint az értéke 22,6 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik