Belföld

Nem várt együttműködés a parlamenti pártok között

Az öt parlamenti párt a tervek szerint jövő hét szerdán írja alá a kampányfinaszírozás és a pártfinanszírozás átláthatóságáról szóló közös politikai nyilatkozatot.

Kapcsolódó cikkek

A Transparency International (TI) ötpárti egyeztetése utáni közös sajtótájékoztató elmaradt. A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János az egyeztetésről kilépve mosolyogva közölte, ezt most inkább „a kollégákra” bízza. (A frakcióvezető így sem tudta teljesen kikerülni a köztársasági elnök doktorijával kapcsolatos mai fejleményekkel foglalkozó kérdéseket.) Az esemény egyébként azon kivételes alkalmak egyike volt, amikor mind az öt parlamenti párt (közülük a Demokratikus Koalíció nem parlamenti frakció) képviselője egy asztalhoz ült egy civilszervezet meghívására, ráadásul egy olyan érzékeny témában, mint a párt- és kampányfinanszírozás. A felek véleménye azonban több ponton eltért a TI ügyvezető igazgatója szerint.

A Hír24 kérdésére Alexa Noémi elmondta, elsősorban azon alakult ki eltérő vélemény a pártok képviselői között, hogy szükség van-e külön kampányszámlára, amelyen keresztül a pártok átláthatóvá tennék bevételeiket, kiadásaikat a nagy nyilvánosságnak. Abban sem volt teljes egyetértés, hogy magántulajdonú cégek nyújthassanak-e pártoknak. Az egyik meg nem nevezett résztvevő javasolta, ne csak a pártok, de jelöltjeik kampányköltései is nyilvánosak legyenek, és a civilek is hasonló elbírálás alá essenek.

Az öt parlamenti párt a tervek szerint jövő hét szerdán írja alá a kampány- és pártfinanszírozás átláthatóságáról szóló közös politikai nyilatkozatot. A Transparency International magyarországi tagozatának ügyvezetője szerint ez azonban csak a 0. lépés. A nyilatkozatban foglaltak törvényi hátterének megteremtését az egyeztetés után a szervezet képviselője a tavaszi ülésszak végére reméli, de már az is nagy szó, hogy az öt párt egyáltalán leült tárgyalni. A TI mindaddig részt vesz az egyeztetések szervezésében, amíg látják a pártok részéről a szándékot a kérdés tényleges rendezésére. Arra a kérdésre, miért pont most voltak hajlandóak a kérdésben ilyen széleskörű egyeztetésre leülni, a TI képviselői úgy reagáltak, ők csak elküldték a meghívókat, a pártok pedig reagáltak rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik