Belföld

Javaslat a szocpol kibővítésére

Újra adna fél-szocpol támogatást használt lakásra a Népesedési kerekasztal.

A lakásépítési támogatás (szocpol) kibővítését javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a Népesedési kerekasztal. Gergely Károly, a kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azt javasolják, hogy használt lakásra ismét járjon fél szocpol támogatás, az állami kamattámogatás pedig ne 3, hanem 5 százalék legyen.

Bánkuty Tamás miniszteri főtanácsos – aki Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert képviselve vett részt a tájékoztatón – ennek kapcsán elmondta: a konkrét javaslat elkészültével tudják megnézni, mekkora lenne a költségvetési vonzata az otthonteremtési támogatás kibővítésének. Gergely Károly elmondta, hogy a héten véglegesítik javaslataikat, ezek a jövő héten kerülnek a minisztérium asztalára.

Az állami kamattámogatás emelésének szükségességét azzal indokolta, hogy az állampapírok hozama az elmúlt másfél évben körülbelül 1,3 százalékkal emelkedett, a bankok ugyanakkor 3-3,5 százalékkal magasabb kamaton kapnak refinanszírozási hitelt a piacon, így a pénzintézetek számára nincs profit a hitelezésen, vagyis “nem lehet elvárni” tőlük a hitelezést. Hozzátette, hogy összesen eddig csak három bank ad szocpolt.

Gergely Károly ismertette a lakástámogatási munkacsoport különböző javaslatait. Elmondta, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása a lakás területen 700.000 családot érintett. A középtávú javaslatok között kiemelte a szocpol kamattámogatásának emelését, és a támogatás kibővítését. A hosszútávú tervekről elmondta: ösztönözni kell a minőségi építést, és energiahatékony konstrukciókat kell kidolgozni. Hozzátette: fontos lenne, hogy a bioenergia egyre nagyobb szerephez jusson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik