Belföld

Megoldottuk a Volán-sztrájkot

A volánosok sztrájkkészültségbe helyezik magukat, ha az új személyszállítási törvény miatt elveszítik kedvezményeiket - jelentették be a múlt héten. A minisztérium lapunknak adott válasza szerint nem kívánnak változtatni a volánosok utazási kedvezményein.

Több szakszervezet jelentette be múlt héten, hogy sztrájkba lépnek, ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a személyszállítási törvényt. Ez megvonja a Volán-társaságoknál dolgozók és családtagjaik utazási kedvezményét, ugyanis az új törvénytervezetben csak a vasutasok kedvezményei jelennek meg.

A Volános szakszervezetek értetlenül álltak a beterjesztett személyszállítási törvény kedvezményeket érintő fejezete előtt. A mérsékeltebb vélemények szerint egyszerűen kimaradtak a volánosok a törvénytervezetből. Horváth László a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke azt mondja, a törvényben csak a vasúti dolgozók kedvezményeit említik, aminek az lehet az oka, hogy az új törvénytervezet a vasúti törvény alapján készült. Ebből emelték át a kedvezmények részt – mondta el akkor a Hir24-nek.

A kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, ahonnan közel egy hét után a következő tájékoztatást kaptuk. A jelenlegi törvény is csak a vasutasok kedvezményeit kezeli törvényi szinten. A Volánosokét a fogyasztói árkiegészítést nem tartalmazó közlekedési kedvezményekről szóló 324/2009. (XII.29.) Korm. rendelet tartalmazza. És innentől szószerinti idézetként: „A személyszállítási törvényjavaslat e területen a hatályos előírásokban foglalt lehetőségek fenntartását kezdeményezi, így elfogadása esetén a kapcsolódó költségvetési kiadások sem változnak.”

Dobi Istvánnak, aki a sztrákjkot kilátásba helyező SZAKSZ (Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet) szervezet elnöke, elküldtük a minisztérium válaszát. Úgy reagált, hogy elfogadják a választ és a sztrájkot abban az esetben helyezik kilátásba, ha a jelenlegi kormányrendeleten változtatni kívánnak. Ugyanakkor hozzátette, továbbra sem érti, hogy ha a kormányzat rendezi a személyszállítási törvényben a vasutasok helyzetét, akkor a közúti személyszállításban dolgozók helyzetét miért nem törvényben szabályozzák – mondta el a Hir24-nek.

Horváth László a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke is úgy reagált a levél alapján, hogy amennyiben a kormányzat nem kíván változtatni a kedvezményeiken és a jelenlegi rendelet hatályban marad, ők azt elfogadják. Hozzátette, korábban sem kértek többet a jelenlegi kedvezményeiknél – reagált lapunknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.