Belföld

Mikor kerül vissza helyére az Aranyhajó?

Több mint egy éve üresen árválkodik az Aranyhajó tartószerkezete. Utánajártunk, mikor helyezik vissza Győr egyik leghíresebb cégérét.

Győr városának egyik legismertebb cégére az Aranyhajó, amit 2011. március 10-én, a Jedlik Ányos utca felújításának idejére beszállítottak a Xántus János Múzeumban, a műemléket az óta is ott őrzik.

Az eredeti cégér aranyozott fémből készült, s a Széchenyi tér 1. sz. alatti épületet díszítette. A hajó másolata Schima Bandi alkotása és 1939 óta a Jedlik Ányos és Kovács Pál utcák sarkán működő patika cégéreként funkcionált.

Perger Gyula, az intézmény igazgatója szeretett volna tájékoztatást adni a Győr24-nek arról, hogy mikor kerülhet vissza a műemlék az eredeti helyére, de ez már nem rajtuk múlik.

Egy éve leszerelték az Aranyhajót, s behozták hozzánk, mint felújítás helyéhez legközelebb lévő múzeum. Intézményünk munkatársai megtisztították a híres cégér másolatát, restaurálni nem kellett, hiszen egy mérnök szakember rendszeresen ellenőrizte, és ha szükséges volt, javította az Aranyhajót. Annyi lenne a teendő, hogy az illetékesek visszateszik a helyére a hajót, de ehhez anyagi forrásra volna szükség” – felelte kérdésünkre Perger Gyula, a győri Xántus János Múzeum igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik