Belföld

Öt győri a kiemelt fesztiválok körében

Öt győri fesztivál is elnyerte a „Nyugat- dunántúli régió kiemelt kulturális- és örökségturisztikai rendezvénye" címet a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága 2012-ben meghirdetett pályázatán.

A pályázati kiírás célja a régió azon kiemelt jelentőségű kulturális és örökségturisztikai rendezvényeinek kiválasztása volt, melyek a régió turizmusa szempontjából meghatározóak. A pályázatot utoljára 2007-ben írták ki, a cím viselésének 5 évre szóló joga 2011-ben járt le, ennek megújítására, valamint új rendezvények kiválasztására nyújtott lehetőséget a kiírás.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a pályázatok elbírálásánál kiemelt szempont volt a rendezvény eredetisége, egyedi, unikális jellege, szezonhosszabbító hatása, mely a régió turizmusfejlesztési stratégiájával összhangban áll.

A kiírásra összesen 28 rendezvényszervező, illetve rendezvénygazda nyújtotta be pályázatát, melyek közül a cím viselésére 23 eseményt tartott érdemesnek a pályázatbíráló bizottság. A pályázat eredményét az UTAZÁS 2012. kiállítás szakmai napján, 2012. március 1-jén jelentették be.

A nyertes rendezvények:

Győrben: Győrkőcfesztivál, Barokk Esküvő, Advent Győrben, Magyar Táncfesztivál, Öt Templom Fesztivál.

Egyéb nyertes rendezvények: Savaria Történelmi Karnevál (Szombathely), Hétrétország (Őrség), „Falu a város közepén” – A Vasi Múzeumfalu hagyományőrző rendezvényei (Szombathely), Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, Kékfrankos Nyár (Sopron), Zalaegerszegi Országos Fazekas- és Keramikus Fesztivál, Kőszegi Várszínház, Nádasdy Történelmi Fesztivál (Sárvár), VOLT Fesztivál (Sopron), Tízforrás Fesztivál (Hegykő), „Félhold és Telihold” – Kőszegi Ostromnapok, Levendulahetek és Gyógynövény Hetek (Pannonhalma), A Natúrpark Ízei – Orsolya- napi vásár (Kőszeg), Herényi Virágút (Szombathely), Liszt Fesztivál (Sopron), Kőszegi Szüret, Iseumi Szabadtéri Játékok (Szombathely), Lipóti Kenyér- és Halfesztivál.

A pályázat anyagi támogatással nem jár, de a rendezvények ismertté tételében öt éven keresztül segítséget nyújt a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság.
A „kiemelt rendezvény” címet elnyerő események kitűnően reprezentálják a Nyugat- Dunántúl kulturális turisztikai kínálatát, amely szezonhosszabbító hatásának köszönhetően régiónk egyik legfontosabb turisztikai terméke. – közölte Tama István a szervezet regionális marketing igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik