Belföld

Nem a kormányra tartozik Schmitt Pál plágiumügye

Nincs befolyása a kormánynak az ügyre – ezt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszolta Kolber István (DK) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, amelyet Schmitt Pál doktori értekezésének vizsgálata kapcsán tett fel az ellenzéki képviselő.

Kolber István, a Demokratikus Koalíció képviselője levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez az államfő vitatott doktori értekezése miatt. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a HVG által kirobbantott plágiumbotrány hosszú ideje húzódik, és érdemi fejlemény még nem történt az ügyben. A SOTE ugyan felállított egy bizottságot, amely a disszertáció valódiságát hivatott kivizsgálni, ám a Hvg.hu írása szerint még nem keresték meg a portál szerkesztőségét, ahol a bolgár kutató tanulmányának egyetlen példánya Magyarországon fellelhető. Ez az a munka amelyre kísértetiesen emlékeztet az államfő kisdoktorijának jelentős része.

“A köztársasági elnök ugyan szóban tagadta e tényt, de szép csendben a doktori cím használatát – a csalás beismeréseként – megszüntette. Sajnos, mint más országokban ez természetes lett volna (lásd Németország) nem tette meg azt az egyetlen lépést, amellyel még a sajátján kívül a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is megvédhette volna, vagyis nem mondott le” – fogalmazott levelében Kolber István.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszában leszögezte, hogy a SOTE által felállított bizottság vizsgálja a doktori dolgozat tudományos értékét, „erre a munkára kizárólag a tudomány képviselői jogosultak az egyetemi autonómia keretei között, a kormánynak semmilyen befolyása nincs az ügyre”. Réthelyi hozzátette: kizárólag az egyetem tudományos közösségének joga, hogy a tudományos vizsgálat módszerét, időigényét és a tudományos értékítéletet meghatározza. Erre nyomatékosan felhívta Kolbert István figyelmét is.

„Kérem Önt, hogy politikusként tartsa magát távol a tudomány egyetemi műhelyeitől, ne foglaljon állást a tudományos eredmények értékével kapcsolatban. Várja meg a SOTE állásfoglalását a dolgozatról” – olvasható Réthelyi Miklós válaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik