Belföld

Koszi klán: csütörtökön jogerős ítélet születik Győrben

A diósdi maffiaperben csütörtökön hirdet jogerős ítéletet a Győri Ítélőtábla; az MTI által megkérdezett bírósági források három-négy órán keresztül tartó határozathirdetést valószínűsítettek.

 

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést róttak ki. 
Az elsőfokú döntés a vádlottak számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja miként jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

Első fokon egy életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki a bíróság (az egyebek mellett gyilkosságért elítélt vádlott először 35 év után helyezhető feltételesen szabadlábra), valamint három vádlottat sújtottak 20 évi fegyházbüntetéssel. A bűnszervezet irányításával vádolt testvérpárt, Szabó Istvánt és Miklóst – “Koszi Pistát” és “Koszi Mikit” – egyaránt 18 és fél évnyi fegyházra ítélték.

Az első fokon 41 vádlottas ügy a fellebbviteli szakban 33 szereplősre “apadt”, de még így sem lehetett a hat tárgyalási napot az ítélőtábla nagytermében tartani. (A vádlottak mellett oda csak az őrök fértek volna be, a védőknek nem jutott volna hely.) Ezért februárban a Győri Törvényszék mintegy 120 ember befogadására alkalmas nagyterme volt a helyszíne a hat tárgyalási napnak.

A vád szerint a 41 fős bűnszervezet tagjaiból kerültek ki a Mol százhalombattai finomítóját több száz milliós, esetleg milliárdos nagyságrendben megkárosító olajlopások tettesei, a diósdi kettős gyilkosság elkövetői, illetve számos pénzszállító autó és bankfiók támadói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik