Belföld

A többség érdem szerint osztana segélyt

Az elszegényedéssel kapcsolatos kutatások szerint sokan saját anyagi helyzetüket látják veszélyeztetve a másoknak juttatott támogatások által. A relatív többség támogatja a segélyek feltételhez kötését.

A Haza és Haladás Alapítvány által javasolt, a Conness által végzett kutatásból kiderült, hogy ha a megkérdezettek általában beszélnek a szegénységről, jellemzően külső okokkal magyarázzák a jelenséget, a leggyakrabban előkerülő okok: a munkahely elvesztése, a magas árak, a magas törlesztőrészletek. Amint azonban közeli példákat kell mondani, az elszegényedést jellemzően a személyiség hibáiból vagy a személy hibás döntéseiből fakadó belső okokkal magyarázzák – írja a Haza és Haladás blog.

Romaellenes felhangok

Ezek alapján nem meglepő, hogy a megkérdezettek egy része passzív megértést tanúsít a mások szegénysége iránt, de nagyjából ugyanennyien vannak, akik saját – szintén sérülékeny – anyagi helyzetüket látják veszélyeztetve a másoknak juttatott támogatások által. A romaellenesség látensen meghúzódó egyik eleme éppen abból a félelemből táplálkozik, hogy a „cigányok elszívják az amúgy is szűkös forrásokat”.

A segélyek, támogatások feltételhez kötésének támogatottsága jelentős, de ez a támogatás erőteljes romaellenes felhangokat tartalmaz. A feltételességet a romák megfegyelmezése egyik legfontosabb eszközének tartják – írja a Haza és Haladás blog. Hozzáteszik: a kutatásban részt vevők a romákkal sem kisebbségként, sem szegényként nem voltak szolidárisak.

Segély csak érdem szerint

A Medián reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek relatív többsége (49 százalék) azt szorgalmazza, hogy az állam csak azokat támogassa, akik magatartásukkal, munkájukkal erre rászolgáltak. Ők a feltételhez kötést az állami szociálpolitika szinte minden területén érvényre juttatnák.

A feltételekhez kötött segélyezés támogatóival csaknem megegyező arányban vannak azok, akik szociális szempontok alapján alakítanák a segélyezést. A válaszadók egynegyede szerint azokat kell támogatni, akik máshonnan nem remélhetnek segítséget. További 23 százalék szerint pedig mindenkit, aki szegény. A felmérésből az is kitűnik, hogy a társadalom többsége szerint a valódi rászorulók jóval kevesebben vannak, mint akiket az állam- vagy az önkormányzatok segélyeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik