Belföld

Könnygázzal támadt a BKV-ellenőr

Könnygázzal fújtak le egy házaspárt a BKV-ellenőrök, majd a kabátot is letépték a férjről. A BKV nem tud az esetről.

Normafára indult kirándulni busszal Mihály és felesége március 10-én. A férfi a Hír24-nek elmondta, a feleségének bérlete van, neki pedig gyűjtőjegye. A vidéki házaspár nem volt gyakorlott békávézó, ezért a felszállás után azonnal leültek, ahelyett, hogy Mihály lyukasztott volna.

Ráadásul egyből nem is találták a gyűjtőjegyet, Mihály pedig úgy ítélte meg, hogy menet közben nem tudja biztonságosan érvényesíttetni a jegyét, ezért akkor kezeli, amikor megáll a busz. Rosszul döntött.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Könnygáz is előkerült

Egy nagydarab férfi állt elé és megakadályozta a jegy érvényesítését. Az csak utóbb derült ki, hogy a férfi ellenőr, a karszalag és az azonosító nélkül. Mihály – elmondása szerint – próbálta „intelligensen megoldani a dolgot”, de a civilben lévő ellenőr erre nem volt vevő.

Erre Mihályék úgy döntöttek, kerülve a további perpatvart, leszállnak. Az ellenőr és a társa utánuk mentek és visszatartották őket. Dulakodás kezdődött – Mihály állítása szerint támadólag léptek fel ellenük – az egyik férfi  letépte Mihályról a kabátot, majd lefújták könnygázzal. A házaspár kérte, hogy azonosítsák magukat, aminek nem tettek eleget.

A férj rögzíteni akarta az eseményeket, de mobilját kiverték a kezéből és a feleségét is lefújták könnygázzal. Egyedül az arra közlekedő autósok dudálása tartotta vissza a házaspár támadóit.

„Tisztes állampolgárként meg akartuk várni a rendőri intézkedést, mivel hangosan ordibáló, erőszakosan fellépő embereket nem tartunk jogosultnak semmilyen intézkedésre, különösen úgy, hogy többszöri felszólítás ellenére sem igazolják BKV-ellenőri státuszukat – mondta a Hír24-nek Mihály. – Tudatában voltunk annak, hogy jogunkban áll a helyszínt is elhagyni, de jogosnak ítélt sérelmeink miatt nem azt tettük, amit rosszul tettünk, mert nem ért volna minket ilyen atrocitás, amiben végül én lettem a hunyó” – panaszolta.

Közfeladatot ellátó

Időközben megérkeztek a rendőrök és a XII. Kerületi Rendőrkapitányságra vitték őket. Először csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást mindenki ellen, ám időközben megváltozott a döntés, és Mihály ellen indítottak vizsgálatot. Az esettel kapcsolatban a BRFK azt közölte lapunkkal, hogy a rendőrség  valóban indított nyomozást közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetésének gyanúja miatt.

A BKV nem tud róla

Megkérdeztük a BKV-t  is, jogosult-e az ellenőr megakadályozni a menetjegy lyukasztását, ha még nincs rajta a karszalag és nincs kitűzve az arcképes igazolvány. A társaság szerint nem, mivel az azonosítók elengedhetetlenek a szabályos ellenőrzésekhez. Ugyanakkor azt is tudatta a BKV, hogy az utas kötelessége a felszállást követően a jegy érvényesítése. Ellenkező esetben többen csak akkor kezelnének jegyet, ha meglátják az ellenőrt. Igaz, az ellenőr ebben az esetben sem kitépi az utas kezéből a jegyet, hanem – a megfelelő tájékoztatás mellett – pótdíjazási eljárást kezdeményez, magyarul: a hatáskörében intézkedik.

A gázspray viszont semmiképp sem tartozik az ellenőrök eszköztárába. A BKV tájékoztatása szerint minden tudomásukra jutott esetet kivizsgálnak, Mihályék ügyéről azonban nincs tudomásuk. Ilyen súlyos esetben ráadásul a rendőrség mindenképpen megkeresi a közlekedési vállalatot. Ez eddig nem történt meg.

Bár az ügy vizsgálata még tart, tény, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy az ellenőrök „nem megfelelően” jártak el. Tavaly az éjszakai villamoson tartózkodó biztonsági szolgálat munkatársai nem engedtek a járműre felszállni egy ittas férfit. Először fellökték, aki ezután négykézláb próbált ismét feljutni a villamosra, amikor kisebb dulakodás kezdődött. Végül a biztonságiak lábbal lökték le a földre. Az esetről videofelvétel is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik