Belföld

Adóhajsza külföldön is

Termény és élelmiszer utazik néha csak papíron határokon át - írja a Magyar Nemzet.

Egyre többször kér áfacsalók leleplezéséhez külföldi segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A más országok hatóságaitól érkező válaszok például termény- és élelmiszer-kereskedők jogsértéseire deríthetnek fényt. Az elmúlt három évben egyébként 1100 milliárd forintnyi áfa befizetésének elmulasztását kérte számon a honi adóhivatal – írja a lap.

A Magyar Nemzet felvetésére készített összeállításból kiderül, hogy az áfaügyeket vizsgáló hivatalnokok mind többször kérnek információt külföldi kollégáiktól. Míg 2010-ben 2600 nemzetközi megkeresést fogalmaztak meg, tavaly 3300-at és a trend folytatódik: a NAV február végéig majd kilencszázszor fordult külföldi hatóságokhoz egy-egy áfaügy tisztázásáért.

Linczmayer Szilvia szóvivő azt elmondta, a NAV sokszor azért keres meg más adóhatóságot, hogy kiderítse: megfelelnek-e a valóságnak az ellenőrzés alá vont magyar vállalkozás közlései. A több országot is érintő üzleteket tényleg megkötötték-e, az áru adásvételéről szóló szerződések, szállítólevelek, fuvarokmányok megfelelnek-e a valóságnak.

A NAV az előző három év mindegyikében nagyjából 80 ezer alkalommal vizsgálta a forgalmi adózást, az eljárások körülbelül negyedében bukkantak a revizorok jogsértésre. Tavaly 18 ezer ellenőrzés tárt fel szabálytalanságot, 2010-ben és 2009-ben ez az érték 19 ezer körül mozgott.

Az elmúlt három év hatósági áfavizsgálatai összesen 1100 milliárd forint befizetésének elmulasztását kérték számon az ellenőrzött cégeken. A hatalmas hiány komoly büntetést vont maga után: az érintettekre együttesen kilencszázmilliárd forintos bírságot és pótlékot szabott ki a hivatal – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik