Belföld

Fellegi Tamás szerint nincs “B” terv

A Nemzetközi Valutaalap magyarországi misszióvezetőjével találkozik pénteken Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter.

Ezt múlt csütörtökön közölte Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője. Hozzátette: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a lehetséges, Magyarországgal kötendő készenléti hitelmegállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a múlt héten egy budapesti konferenciáján közölte: “Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs “B” terv.

Fellegi Tamás kiemelte: a kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindhárom tárgyaló fél, minden magyar állampolgár és minden nem kizárólag spekulációra játszó befektető közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon.

A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormánynak nincs “A” vagy “B” terve, egyetlen cél van, a mielőbbi megállapodás.
Iryna Ivaschenko másnap, március 9-én, pénteken az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója az előző nap, azaz csütörtökön Washingtonban megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a főbb politikai kérdésekben, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat a programról. A fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is.

A jegybank sajtóosztálya ezen a héten szerdán az MTI-vel azt közölte:  az informális találkozó témája és jellege nem indokolja az Magyar Nemzeti Bank részvételét a megbeszélésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik