Belföld

Orbán Viktort Eke Máté követi

Ünnepi műsorokkal készül az m1, az MR-1 Kossuth Rádió, a Duna és a Dunaworld.

Nyolc órakor az m1-en, a Dunán és az MR1-Kossuth rádióban élőben hallhatók, láthatók a Kossuth téri események, elsőként az ünnepélyes zászlófelvonás. A Dunán fél kilenctől a Jankovics Marcell rendezte János vitéz című magyar mesefilm látható.

Az állami ünnepségek közvetítése 9 órától az m1-en folytatódik, élő jelentkezéssel a Nemzeti Múzeumtól. Ünnepi beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere és itt mondja el ünnepi köszöntőjét Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, annak a többezres civil delegációnak a vezetője, amely Lengyelországból érkezik, hogy együtt ünnepelje a magyarokkal 1848-49 emlékét.

Az MR1-Kossuth Rádió délelőtti magazinműsora élőben jelentkezik a Hadtörténeti Múzeumból. A hallgatók a Napközben adásából megismerhetik azt az új kiállítást, amelyet az aradi múzeummal közösen rendeznek az aradi vértanúkról.

Az m1-en 10 órakor kezdődő Zegzugos történetek különkiadása a forradalom és szabadságharc kevéssé ismert, Balaton környéki emlékhelyeit mutatja be. 11 óra 20 perckor a Múlt-kor című magazinműsor az ünnep, a megemlékezés történetét eleveníti fel. Az MR1-Kossuth Rádióban délután fél egykor kezdődik a magyar huszáréletet bemutató összeállítás. A déli hírek után öt perccel az m1 Makovecz Imre-portrét vetít, majd 15 órától élőben sugározza a Kossuth téri állami díszünnepséget. Itt, a Kossuth téren mondja el a nemzethez intézett ünnepi köszöntőjét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Az MR1-Kossuth Rádióban délután 3 és 5 óra között a mozaikszerűen szerkesztett Közelről című magazint hallhatják, amelyben élő stúdióbeszélgetések váltakoznak az ünnephez kötődő szórakoztató bejátszásokkal.

A Duna 15 órától 18 óráig szintén élő stúdióműsorral jelentkezik, amelyben kapcsolják Székelyudvarhely városát, a műsor folyamán pedig többször tudósítanak Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Ausztriából és Splitből, az ottani magyarok ünnepségéről. Beszámolnak a Rákóczi Szövetség új kezdeményezéséről, amely lehetővé tette 3000 diáknak az anyaországba történő utazását az ünnep alkalmából.

“Az m1-en 16 óra után néhány perccel igazi televíziós klasszikus vetítése kezdődik. A Tenkes kapitánya című sorozat méltán a nézők kedvence generációk óta”.

Felsőháromszék elszánt lakóinak állít emléket a Dunaworldön 18 óra 20 perctől sugárzott Szabadságharcos emlékhelyek című dokumentumfilm. A Dunán 19 órakor Éljen a magyar szabadság! címmel nemzeti rock összeállítás kezdődik, 20 órától Egy magyar nábob című film látható, majd Szörényi Levente Hattyúdal című koncertjével zárul az ünnepi program.

Az MR1-Kossuth Rádió este fél kilenckor ünnepi Esti sétára invitálja hallgatóit. Az m1 20:10-kor Vitézy László 2011-ben készült Égi madár című filmjét vetíti, amelynek forgatókönyve Móricz Zsigmond művéből készült. 21 óra 30-kor kezdődik A Hídember című magyar történelmi film, amelyet Bereményi Géza írt és rendezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik