Belföld

Fizethetnek a MÁV-osok családtagjai

KDNP-s javaslatra megvonhatják az utazási kedvezményt a vasúti társaság munkatársainak családtagjaitól. Ez nagyjából 180 ezer embert érinthet.

Elveszíthetik a vasutasdolgozók családtagjai is az utazási kedvezményüket, ha a parlament elfogadja Spaller Endre KDNP-s képviselő személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényhez benyújtott módosító törvényjavaslatát – írja a Menedzsment Fórum.

Ennek értelmében már csak a jelenleg is MÁV-alkalmazásban állók, iletve a nyugdíjazottak részesülhetnének utazási kedvezményben, a hozzátartozóikat megfosztanák ettől az előnytől. Az indoklás szerint minderre azért van szükség, mert “olyanok veszik igénybe ezt a kedvezményt, akik lehet, hogy soha egy napot sem dolgoztak a MÁV-nál. A kedvezmény még más közlekedési vállalatoknál sem elterjedt, a szektoron kívül teljesen ismeretlen. Ilyen kedvezményt többnyire a szegény, de bőkezű államok szoktak nyújtani”.

Az Mfor.hu-nak a MÁV-Start Zrt. kommunikációs igazgatója korábban elmondta: az aktív dolgozóknál és családtagjaiknál 110 ezer, a nyugdíjasoknál és azok hozzátartozóinál pedig 190 ezer ingyenes utazásra feljogosító igazolvány van kint. Mivel a MÁV-nak csak az aktív dolgozókról van pontos kimutatása, ezért azt pontosan lehet tudni, hogy a náluk lévő igazolványok 60 százaléka hozzátartozók tulajdonát képezi, vagyis 66 ezer embernek kell ezentúl fizetnie a szolgáltatásért. A nyugdíjasok hozzátartozóiról ugyan nincs kimutatás, ám ha erre a körre is levetítjük “a minden dolgozóra másfél családtag jut” elvet, vagyis, hogy az aktívaknál lévő igazolványok 60 százaléka rokonnál van, akkor a nyugdíjasok köréből 114 ezer embert érinthet a törvénymódosítás. Összesen tehát 180 ezer embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik