Belföld

Felvonulnak a gazdák a Kossuth térre

A Fidesz választási ígéreteinek betartását követelik azok a gazdák, akik kedden demonstrálnak a Kossuth téren.

Demonstrációt tartanak kedden a családi gazdálkodók képviselői Budapesten a Kossuth téren, mivel úgy látják, nem jó irányba haladnak a dolgok. Az Élőlánc Magyarországért ökopárt támogatásával szervezett, szándékoltan kisméretű megmozduláson tisztességes földpolitikát, a Fidesz választási ígéreteinek betartását követelik – írja a Népszabadság.

A demonstrációt előkészítő országos tanácskozáson elhangzott: a kormány földpolitikájának bukását jelenti, hogy március közepére, a vetés idejére a beígért 65 ezer hektár állami földből 32 ezer hektárt még meg sem hirdettek haszonbérletbe. Az, hogy ennyi földnek nincs hivatalosan gazdája, szakmai és vagyonkezelési szempontból egyaránt elfogadhatatlan. Ráadásul szerintük a területek zömét Fidesz-közeli nagygazdák és volt szocialista nagyüzemekből alakult cégcsoportok nyerték el.

A tüntetők – akiket a Magosz és a Fidesz gazdatagozata részéről több fenyegetés is ért – szeretnék, ha a kormány visszatérne ahhoz, amit a választások idején ígért, és az idén még pályáztatásra váró további 330 ezer hektár állami földet nem a latifundiumoknak játszaná át, mert az végleg tönkreteszi a falvakban élők megélhetési lehetőségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik