Belföld

Csökkenhet a gyógyászati segédeszközök támogatása

A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkenésével számol az egészségbiztosító egy tervezet szerint.

Egy, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) készült munkaanyag szerint jelentősen csökkenhet a gyógyászati segédeszközök támogatása, így a termékekért a betegeknek többet kellene fizetniük – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap birtokába került tervezet szerint megszűnne a gyógyászati segédeszközök 98 százalékos társadalombiztosítási támogatási kategóriája.

A tervezet szerint az OEP-ben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy vénydíjat vezetnek be az eddig térítésmentességet jelentő közgyógyellátásban. Teljesen megszüntetnék az eszközök javításának támogatását, vagy – egy másik variáció szerint – ehhez a jótállást követő évben nem, s utána is csak évente egyszer adnának hozzájárulást – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap megkeresésére az OEP-nél elmondták: minden lehetőséget megvizsgálnak, hogy az egészségügy területén a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a segédeszközökre fordított összeg az elmúlt öt évben csaknem 40 százalékkal – 36 milliárdról 50 milliárd forintra – emelkedett, pedig a rászorulók száma alig változott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik