Belföld

Hoffmann Rózsa nem fél a veszélytől

Az oktatási államtitkár szerint nem veszélyezteti a felsőoktatást az idei alacsonyabb jelentkezői létszám.

Semmilyen veszély nem fenyegeti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését – mondta Hoffman Rózsa oktatási államtitkár a Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban. Kétségtelen, hogy az idén kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, de nem annyival, hogy aggódni kellene miatta – fogalmazott. Az államtitkár szerint az idén mintegy 109 ezren jelentkeztek, a felvehetők száma pedig százezres nagyságrendű.

Nem most jelentkeztek kevesen, inkább az elmúlt években vált mennyiségileg túldimenzionálttá a felsőoktatás. “Elképzelhető, hogy sokan éppen a követelmények növekedése miatt reálisabban értékelték esélyeiket, s felelős döntést hoztak. Ez kedvezhet a minőségnek” – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Megjegyezte: elemzésekre áprilisban nyílik mód, amikor már látják a jelentkezések összetételét. Azt, hogy hányan jelentkeztek az idei érettségizők közül, milyen szakokra, milyen egyetemekre mennének, hányna maradtak le az előző évekről, hol vannak súlyos rendszerhibát sejtető eltérések.

A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: “nem kötünk röghöz senkit”. A hallgatói szerződés szabad döntés alapján megkötött polgári jogi szerződés, amelynek az aláírásáról a fiatal mindenféle kényszer nélkül dönt.

Hova tűnt 32 ezer ember?
Csak találgatni lehet, milyen stratégiát választ az a kisvárosnyi diák, aki be sem adta idén a felvételit. Idevágó cikkünket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik