Belföld

Bölcsődék – kötelező a díj

Csak jövedelem- és vagyonnyilatkozattal védhető ki a kisgyerekes családok megsarcolása.

A gyermekvédelmi törvény decemberi módosítása szerint 2012-től az önkormányzati bölcsődék nemcsak étkezési, hanem gondozási díjat is szedhetnek. Korábbi hírek szerint ez csak lehetőség, és az önkormányzatok többsége még nem döntötte el, akar-e élni vele. A Pénzcentrum.hu szerint ez tévedés.

Az év elején hatályba lépett rendelkezések szerint az önkormányzatoknak kötelező térítési díjat megállapítaniuk. Ez azokra is vonatkozik, amelyek nem akarnak pénzt kérni a szülőktől. A települések kénytelenek jövedelem- és vagyonnyilatkozattal „sokkolni” a szülőket, a vonatkozó jogszabály szerint ugyanis nem lehetőség, hanem kötelezettség, hogy a bölcsődei ellátás után térítési díjat kell megállapítani. Azt az önkormányzat csak akkor csökkentheti, illetve engedheti el, ha azt a család jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolják. Általános mentesség nincs.

A tarifa megállapításánál a gyermek családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni. A kapcsolódó kormányrendelet szerint a térítési díj megállapításához a szülőknek 30 napnál nem régebbi jövedelemnyilatkozatot kell benyújtaniuk.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az FN24-nek korábban azt mondta, körülnéztek az országban, hány önkormányzat kér majd pénzt. Az önkormányzati bölcsődék 35 százalékában már készítik elő a gondozási díj bevezetését, 54 százalékukban még nem döntöttek róla és alig 7 százaléka az intézményvezetőknek gondolja úgy, hogy nincs szükség pluszbefizetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik