Belföld

Győrben és Mosonmagyaróváron nem lesz jövőre gondozási díj

24.hu
24.hu

2011. 12. 13. 15:54

Drágulhat jövőre a bölcsődei ellátás. Egy jogszabályváltozás ugyanis január 1-től lehetővé tenné, hogy a fenntartó önkormányzatok gondozási díjat kérjenek a családoktól - derül ki a Hír TV híradójából.

Korábban a témában:

Jelenleg a bölcsődék többségében csak az étkeztetés után kell a szülőnek fizetnie. A Magyar Bölcsődék Egyesülete szerint a többletbevétel a települések számára talán ösztönzőleg hathat további intézmények indítására, hiszen szabályozott módon pótolhatják az állami normatíva által nem fedezett költségeket. A szülők azonban aligha tudnak további terheket vállalni, így sokan a korai óvodai beíratást fogják preferálni, hiszen ott továbbra sem kell majd az étkezésen kívül pluszkiadásokkal számolni.

Az állami támogatás a bölcsődék fenntartási költségeinek 35-40 %-át fedezi, az étkezési térítési díjon kívül a többit az önkormányzatoknak kell hozzátennie. A januártól bevezetni tervezett gondozási díj mértéke jövedelemfüggő lenne, vagyis a fizetendő összeg nem haladhatná meg családonként az egy főre jutó nettó jövedelem 25 %-át. A rendszeres gyermeknevelési támogatásban részesülő, a tartós beteg, a fogyatékos, és a 3 vagy több gyermekes családban nevelkedő gyermek után azonban nem volna megállapítható gondozási díj.

A teljes cikket elolvashatják a nyugathir.hu -n.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.