Belföld

Jogsértéshez asszisztált a rendőrség a tévészékháznál

Az alapvető jogok biztosa szerint a hatóság nem ismerte fel, hogy a demonstrálók a békés gyülekezéshez való jogukkal éltek tavaly decemberben, a Kunigunda úton.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke tavaly december 10-én kezdett demonstrálni az MTV óbudai gyártóbázisa előtt az úgynevezett hírhamisítási ügy miatt. A résztvevők a felelősök eltávolítását követelték.

Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatában megállapította, hogy az éhségsztrájkolók magatartása minden szempontból megfelelt a gyülekezés feltételeinek. A helyszín egy elkerítetlen terület volt, amire bárki korlátozás nélkül beléphetett, vagyis azt a rendőrségnek is közterületként kellett volna kezelnie mindaddig, amíg a tulajdonos erről a demonstrálókat és a rendőrséget nem tájékoztatta. Amikor ez a tájékoztatás megtörtént, a helyzet alapvetően megváltozott.

A terület jogszerű használója és a demonstrálók egyaránt kérték a rendőrség segítségét, de az az eljárása során kísérletet sem tett a konfliktus megnyugtató megoldására, amit azzal indokolt, hogy a rendezvény nem közterületen zajlott. Ennek egyenes következménye volt, hogy a résztvevők önhatalommal – mobil kerítés felállításával, illetve a kerítésépítés megakadályozásával – próbálták a helyzetet rendezni.

A rendőrség a helyszínen nem vizsgálta sem azt, hogy a rendezvény jár-e mások jogainak és szabadságának sérelmével, sem pedig azt, hogy megsértették-e a demonstrálók gyülekezési jogát. Ez utóbbit egyébként a nyomozó hatóságnak egy hónap alatt sem sikerült eldöntenie.

Az Országos Rendőr-főkapitányság még nem szólalt meg az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik