Belföld

Pénzükért tüntetnek a debreceni villamosprojekt alvállalkozói

Több cég a csőd szélére sodródott, a városháza elé vonulnak a jövő héten.

Hétfőtől szerdáig tart majd a demonstráció, 35 munkagépet és kamiont mozgósítanak a résztvevők. A városháza elé, valamint az épülő villamosvonal Dózsa György úti és Thomas Mann utcai szakaszára vonulnak majd a járművekkel. Tóth Csaba és Varga Zoltán, a DISZ Kulturális- és Sportszövetség közgyűlési képviselői szerint a 60-150 napon túli kifizetetlen számlák miatt több debreceni cég a csőd szélére került.

A kivitelezést 2010 elején elnyert, háromtagú ATK Debrecen konzorcium korábbi vezető tagvállalata, a pénzügyekben kizárólagos jogosultsággal rendelkező Arcadom Építőipari Zrt. jelentős tartozást halmozott fel a konzorciumi tagok és az alvállalkozók felé.

Az építkezés 2010 őszén indult. Az önkormányzat tavaly csaknem 3 milliárd forintot utalt át az Arcadomnak. Az összesen 7,54 milliárdos beruházásból eddig mintegy 2,5 milliárd forintnyi munka valósult meg, az alvállalkozók felé pedig csaknem 900 milliós tartozást halmozott fel a konzorcium.

A másik két tag, a Keviép Kft. és a Tóth TD Kft. hétfőn visszavonta az Arcadom konzorciumi vezető jogát, miután a cég képviselői, szerintük jogsértő módon magukkal vitték a projekthez tartozó iratokat, így a munkát sem tudják folytatni.

Mint arról a Hír24 a napokban beszámolt, szinte csak kérdések vannak az uniós támogatással megvalósuló debreceni villamosprojekt kapcsán. Azt már Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere is elismerte, hogy aligha készül el határidőre, május végére a kettes vonal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik