Belföld

Debreceni villamosprojekt: csak kérdések vannak

Aligha készül el határidőre az új vonal. Félmilliárd forinttal tartozik a főkivitelező az alvállalkozónak.

Jelentős késésben vannak a debreceni 2-es villamosvonal pályaépítési munkálatai. Az önkormányzat jelenleg nem látja biztosítottnak azt, hogy a május végi határidőre befejezik a munkát – közölte a megyeszékhely gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: a legfontosabb az, hogy mielőbb folytatódjon a beruházás, ugyanakkor vizsgálják a kivitelezési szerződés felbontásának következményeit, illetve a bankgarancia lehívásának lehetőségeit is. A múlt héten tárgyalásokat kezdtek a kivitelező ATK-konzorciummal azért, hogy mihamarabb fizesse ki az alvállalkozóknak a csaknem félmilliárd forintos adósságot.

Az Arcadom Zrt. vezette konzorcium 2010 elején nyerte el a munkát, az akkori közlés szerint a 2-es villamos nyolc kilométeres vonala a kapcsolódó létesítményekkel 7,5 milliárd forintból épülhet meg. A pályaépítési munkálatok 2010 őszén indultak, a befejezés kitűzött határideje 2012. május 31.

Széthullik a kivitelezői konzorcium

A villamosprojekt pályaépítését 2010 elején nyerte el az ATK Debrecen Konzorcium, amelynek vezető tagvállalata az Arcadom Építőipari Zrt., másik két tagja pedig a Tóth-TD Kft. és a Keviép Kft. A projekt pénzügyi vezetését az Arcadom Zrt. végzi, így az önkormányzattól hozzá érkeznek meg a kiszámlázott összegek, és az ő kötelességük kifizetni a további konzorciumi cégeket, amelyek az alvállalkozókkal szerződtek. Korábban több alvállalkozó is leállt a munkálatokkal, mert nem kapták meg pénzüket az elvégzett munkák után.

Eltűnt íratok, elsíbolt pénzek?

Az Arcadom Zrt. munkatársai március 2-án jogsértő módon magukkal vitték a projekthez tartozó iratokat, ezért visszavonták a cég vezetői jogát, vagyis az nem köthet szerződést, nem nyújthat be számlákat, és semmilyen pénzügyi tevékenységet nem végezhet a konzorcium nevében – jelentette be a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója. Miklóssy Ferenc szerint a dokumentumok hiánya ellehetetlenítheti a munkavégzést, ezért felszólították az Arcadom Zrt.-t, hogy szolgáltassa vissza a papírokat, ellenkező esetben feljelentést tesznek.

Miklóssy úgy fogalmazott: „a konzorcium pénzügyi vezetését végző Arcadom Zrt. a város által hozzá utalt pénzekből saját hasznára intézkedett.” Hozzátette: az alvállalkozókkal szembeni tartozás már csaknem 900 millió forint. A követelések között vannak olyan számlák is, amelyek már több mint 180 napja lejártak. Az Arcadom Zrt. képviselői még nem szólaltak meg az ügyben.

Szegednek megy

Mint arról a Szeged24 beszámolt, Szegeden a múlt pénteken adták át az uniós támogatással megépített új villamosvonalat. Szombaton már menetrend szerint közlekedtek az új szerelvények a nagyállomás és az Európa liget között a csongrádi megyeszékhelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik