Belföld

Melyik utca tejel a legjobban?

Naponta több tucat szabálytalanul parkoló autót visznek el a fővárosban. Hol vannak a vadászterületek, mi zavarja legjobban a közterület-felügyelők szemét?

Vélhetően minden kerületnek megvan a legjobban fizető utcája, amelyből napi rendszerességgel lehet elszállíttatni a szabálytalanul parkolókat. A kerületi közterület-felügyeletek weboldalain közzé is teszik az „eltűnt” autók listáját, így a tulaj legalább forró nyomon indulhat el. Egy kis utánajárással azonnal látszanak a gócpontok.

Óbudán a legjobban a Montevideó utca „szerepel”, amely egy irodaparkot kiszolgáló szolgalmi út. Naponta 3-5 autót biztosan elszállítanak innen. (Cikkünk felmérése nem reprezentatív. Ahhoz, hogy adatokat kapjunk, keressük a cikkben szereplő kerületek közterület-felügyeleteit hivatalos statisztikákért is.)

Vannak vadászterületek

Minden kerületben vannak „vadászterületek” – ahogyan egyik közterületes emberünk fogalmazott. A pesti belső kerületek közül van, ahol csak a főútvonalakon – ami fővárosi kezelésben van – van elszállítás, ilyen például Erzsébetváros.

A Józsefvárosban dolgoznak az elszállítók és jelenleg is 194 autó keresi gazdáját, viszont itt szűkmarkúan bánnak az információkkal, csak rendszám alapján tud keresni a kíváncsiskodó.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Ferencvárosban a Boráros tér – a Petőfi híd alatti szabálytalan parkolás – szerepel legtöbbször a találati listán. Újbudán is mindenhonnan szállítanak, igaz, csak kevés autót. A fizetős kerületek közül a Belváros-Lipótváros pedig nem is teszi közzé ilyen jellegű listáját.

Egy ilyen kis kaland költsége elég borsos lehet. Az elszállítás önmagában 17 500 forint plusz áfa. A tárolásé napi 1200 forint plusz áfa. Természetesen ehhez hozzácsapják a közterületi szabálysértésért járó 15 000 forintos bírságot is.

Jön a feketeleves

A belső kerületekben nagyon figyelnek az iskolák környékén és azokon az útvonalakon, ahol tömegközlekedés zajlik. Igaz, ilyen esetekben az elszállítás is akadályozza a forgalmat, nem is szeretik a közteresek sem. Túl sok a stressz az ilyenekkel – mondják.

Az április 15-én életbe lépő új közigazgatási fix bírságokra való áttérés egyébként a szabálytalanul parkolókat is komolyan érinti majd. Már tavaly átkerült egy sor, parkolással összefüggő szabálysértés. Így egy tilosban parkolás a jövőben azonnal 30 ezer forinttal „jutalmazható”.

A parkolási bírságok révén is lehet területi toplistát készíteni, azonban ezeket a parkolási társaságok gyűjtik, nem a közterületesek. Az egy második kör lesz, ígérjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik