Belföld

Vége a bizonytalanságnak, de többet kell utazni

Évekig több százmillió forintos adósságot cipeltek magukkal azok a városi kórházak - így a csornai Margit Kórház is - amelyek májustól állami fenntartásba kerülnek. Úgy vélik ez lehet a kiút a bizonytalanságból.

Csornán és Komáromban is úgy látják, a döntés véget vet a bizonytalanságnak, az ambuláns ellátás fejlesztésével, valamint az egynapos sebészet beindításával pedig kiszámíthatóbbá válik az intézmények működése. A helyiek azonban tartanak attól, hogy egy műtét miatt a jövőben távolabbra kell utazniuk, mivel az átszervezések következtében a nagyobb beavatkozásokat a jövőben a nagyobb, térségi kórházakban végzik el.

Az átszervezés a Margit Kórházban is döntően a műtétes szakmákat érinti, vagyis a sebészeti, fül-orr gégészeti, szemészeti vagy szülészeti ellátásért kell ezentúl messzebb utazni. Viniczai Zoltán kórházigazgató szerint ugyan a havi 9-10 millió forintos veszteséget sikerült megfelezni, a drága beavatkozásokra már nem volna pénz. Gyopáros Alpár, Csorna országgyűlési képviselője, szerint a belgyógyászati aktív ágyak megtartása jelenti a jövőt, és a megmaradást a kórháznak.

Aktív kórház maradhat a komáromi is, ahol az ügyelet és a gyermekgyógyászat sorsa bizonytalan. Molnár Attila polgármester azt mondja, minden évben 300 millió forinttal támogatták az egészségügyi intézményt, amelynek a korábbi finanszírozási rendszerben csak hetei voltak hátra.

A nap késői órájában, tehát munkaidőn túl is jöhetnek hozzánk a betegek szakrendelésre, és erre több százmillió forintos pályázati forrást fogunk kapni, hogy európai körülményeket tudjunk kialakítani a betegellátásban, amit mindenképpen fontosnak tartok, és ami a kórházban dolgozók munkahelyeit illetően legfontosabb kérdés, hogy aktív ellátást is fogunk nyújtani.“- mondja a város vezetője.
Kardiológiai ellátásra a jövőben Komáromból Győrbe kell utazniuk a betegeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik