Belföld

Úton a gyermekbarát igazságszolgáltatás felé

2014-ig minden megyeszékhely rendőrőrsén ki kell alakítani egy gyermekbarát meghallgató szobát. Utánajártunk, Győrben van-e már ilyen helyiség.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársai igyekeznek elérni, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás gyermekbarát legyen. Ha gyermekkorú tanút, sértettet vagy elkövetőt hallgatnak ki, ügyelni kell arra, hogy amennyire csak lehet, megóvják a fiatalok lelki épségét. Ez eddig is így működött, 2011 végétől azonban még nagyobb hangsúlyt kapott ez az esetkör.

A 14 év alattiak védelmében kiadott miniszteri rendelet értelmében 2014-ig minden megyeszékhelyen működő rendőrkapitányság köteles kialakítani egy speciálisan berendezett helyiséget, mely leginkább egy gyerekszobára emlékeztet, de kép- és hangfelvétel rögzítése is megoldott benne.

Budapesten, Szombathelyen és Veszprémben már működnek ilyen szobák a rendőrségeken. Kérdéseinkre Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy Győrben jelenleg a tervezés folyamatánál tartanak a projektben. Keresik a megfelelő termet a kialakításhoz. 2014-ig még bőven van idejük. Folynak a számítások is azzal kapcsolatban, hogy milyen anyagi vonzata lesz ennek az átalakításnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik