Belföld

Stratégiai megállapodást köt egyházakkal a Nefmi

A református mellett a Magyar Katolikus Egyházzal, a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével is megállapodást köt a Nemzet Erőforrás Minisztérium - írta hétfői számában a Magyar Hírlap.

Ezek előkészítése folyamatban van, s tartalmi kérdésekben egyelőre nem nyilatkozik a tárca – tették hozzá.

A lap annak kapcsán kereste meg a minisztériumot, hogy Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a közelmúltban úgy nyilatkozott, örömmel fogadják, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium stratégiai partnerségi megállapodást kíván kötni egyházukkal.

A tárca úgy tájékoztatta a lapot, hogy egy 2010-ben elfogadott, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény szerint a miniszter közvetlen egyeztetés céljából stratégiai partnerségi megállapodást köthet azon társadalmi szervezetekkel, amelyek “készek a kölcsönös együttműködésre, illetve az adott jogterületek szabályozásának előkészítésében széles társadalmi érdeket jelenítenek meg vagy tudományos tevékenységet végeznek”.

A jogszabály úgy rendelkezik, azon egyházakkal, amelyekkel korábban az együttműködés kereteit a kormány törvényben vagy “közjogi szervezetszabályozó aktusban” meghatározta, kvázi kötelező megkötni a megállapodást – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik