Belföld

A csornai kórházat is felmérte a Nefmi

Az Cserháti Péter január 25-én kórház jövőbeni feladatairól és fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett. Az egészségpolitikáért helyettes államtitkár szerint a legfőbb cél a biztonságos, mindenki számára elérhető, magas szintű betegellátás és a gazdálkodás hatékonyságának növelése.

A fekvőbeteg-ellátó intézmények március 5. és 31. között kapják meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal határozatát a kapacitásaikról és területi ellátási kötelezettségükről, ezt követően módosíthatják a működési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a minimum feltételeknek – közölte az egészségügyi államtitkárság.

Térségi egyeztetéseket kezdett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkársága az egészségügyi struktúra átalakításáról a fekvőbeteg-ellátó intézményekkel. Cserháti Péter egészségpolitikáért helyettes államtitkár január 25. és február 6. között az ország 18 pontján találkozik és konzultál az intézmények vezetőivel és fenntartóival – közölte a Nefmi.

Az államtitkárság képviselője január 25-én Tapolcán, Körmenden és Csornán a helyi kórházak jövőbeni feladatairól és fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett.  A struktúraátalakítás kapcsán Cserháti Péter hangsúlyozta: a legfőbb cél a biztonságos, mindenki számára elérhető, magas szintű betegellátás és a gazdálkodás hatékonyságának növelése. Ezt több európai uniós pályázati lehetőség is segíti 2011 és 2014 között, így például a kórházi átalakításra 44 milliárd, a járóbeteg-ellátás átalakítására 13 milliárd, az onkológiai ellátás fejlesztésére 6,8 milliárd, a sürgősségi ellátás fejlesztésére 4 milliárd forintot lehet felhasználni.

Az átalakítás üteméről elmondta: a fekvőbeteg intézmények új kapacitásaikról és területi ellátási kötelezettségükről március 5-31-e között határozatot kapnak az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, ezt követően kerülhet sor a működési engedélyek módosítására. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a minimum feltételeknek. Ezt követően 120 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy szükség esetén pótolják a hiányosságokat. Az OEP április 30-ig köt új finanszírozási szerződést a szolgáltatókkal, illetve alakítja ki az új beutalási rendet.
A közlemény szerint a Nefmi a struktúraátalakítás során minden esetben a biztonságos és magas szintű betegellátást, az egyenlő hozzáférés elvét tartja szem előtt függetlenül a betegek anyagi helyzetétől. A cél egyúttal az intézményrendszer fenntarthatóságának megőrzése és fejlesztése, a munkahelyek megőrzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik