Belföld

„Nem sértett törvényt Velence a fakivágáskor!”

Velence jegyzője szerint az ügyészség figyelmen kívül hagyta ítéletében, hogy a fakivágás munka- és nem közterületen történt.

Jogszabálysértő kérelem alapján kiadott jegyzői határozat birtokában vágtak ki a Velencei-tó kapuja nevű beruházással összefüggésben kilencvennyolc fát a vízparton – adta hírül a Magyar Nemzet. A Fejér Megyei Főügyészség megóvta a jegyző fák kivágása tárgyában hozott határozatát. A megye kormányhivatala – az ügyészi óvásban foglaltak maradéktalan érvényesítése érdekében – új eljárás lefolytatására utasította a jegyzőt- írta a lap.

A Fehérvár24 Papp Gyula Gábortól, Velence jegyzőjétől megtudta: azért kezdteék el vizsgálni a fakivágást, mert feljelentették az önkormányzatot. Óvást az ügyészség csak törvénysértés esetén nyújthat be, ám az ő iratanyagukban egyetlen egy törvényt sem jelölt meg, amit megsértettek volna.”

A jegyző hangsúlyozta: meglepő volt számukra, hogy januárban megszületett a végzés, ők március elsején kapták meg az értesítést arról, de másodikán már megjelent a Magyar Nemzetben az írás azzal, hogy az ügyben egy hétig keresték Oláhné Surányi Ágnes szocialista kötődésű polgármestert. „Ezek szerint a lap újságírója már jóval korábban ismerte a bírósági végzést, mint az önkormányzat”.

Papp Gyula Gábor elmondta: most az új eljárást megindítja, és döntést kell hoznia az eredeti kérelemmel kapcsolatban.

Az eredeti kérelem a fák kivágásáról szólt, csakhogy már ki vannak vágva a fák, az akkori kérelmező pedig csődbe ment, jogutódja a felszámoló.

A jegyző hangsúlyozta: az ügy pikantériája, hogy az ügyészség és a kormányhivatal folyamatosan figyelmen kívül hagyta a vizsgálatban azt a tényt, hogy a fakivágás munkaterületen történt, márpedig jegyzői engedélyére ehhez csak közterületen van szükség.

Velencén a Velencei-tó kapuja projekt több mint 2 milliárdos beruházás, amelyhez a város 1,5 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatást kapott. A tervezett központ és homokos part ellen a civilek többször tiltakoztak. A város az idegenforgalom fellendülését várja a fejlesztéstől, míg a környezetvédők tájtól idegennek tartják azt.

A beruházással kapcsolatban ezen túl még különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt folyik nyomozás. A beruházás korábbi kivitelezője csődbe ment tavaly, ám az önkormányzattól kapott mintegy 550 millió forintnak csak töredékét építette be, és több mint 382 millió forintot pedig eltűntette. Ennek kapcsán L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik