Belföld

Összeáll a MÁV és a Google

Akár fél éven belül megjelenhetnek a Google Transit szolgáltatásban a vonatok menetrendi adatai is, valamint a vasútállomások földrajzi koordinátái.

Elindított a MÁV-START Zrt. egy közbeszerzési eljárást, amely első körben 48 db jegyértékesítő automata beszerzéséről szól. Az új automaták a jelenlegiekhez képest többletfunkciókkal rendelkeznek, így ezekkel már bármilyen belföldi viszonylatra lehetséges lesz a jegyvásárlás, továbbá képesek lesznek az interneten vásárolt jegyek kinyomtatására is.

Mindent az utasokért

Az automaták a Budapest – Cegléd – Szolnok vasútvonal állomásaira és megállóhelyeire, valamint a Budapest – Újszász – Szolnok vasútvonal megállóhelyeire kerülnek telepítésre. A vasúttársaság alapvető célkitűzése, hogy az utasok igényeinek mind a szabadidős, a hivatásforgalmi, a belföldi és a nemzetközi utazások során egyre jobban megfeleljen.
Ezt a célt szolgálják az eddigi fejlesztések, például az ingyenes, vezeték nélküli internetelérés a vonatokon, amelyet a teljes InterCity hálózatra tervezi bővíteni a vasúttársaság, illetve az online megváltható és otthon is kinyomtatható menetjegy, amelyet várhatóan az idei év végétől már állandó engedménnyel lehet majd megvásárolni. A rövid- és középtávú tervek szerint már áprilistól a mobilegyenleg terhére is ki lehet fizetni az interneten kiválasztott menetjegyeket, és még 2012-ben elindul egy járműfelújítási program, amely során újabb 3. generációs InterCity kocsik kerülnek kialakításra.

Start és rajt

A START Klub kártya tulajdonosok részére számos budapesti taxitársaság nyújt már kedvezményt. Ehhez az együttműködéshez hasonlóan a közeljövőben meghirdetésre kerülő pályázat alapján, az interneten vonatjegyet váltók részére is kínálhatnak majd taxitársaságok zónás tarifával a nagyobb budapesti pályaudvarokról állomási transzfert.
A fejlesztéseknek köszönhetően az utasok már nemcsak az Elvira internetes menetrendi keresőben tudják megtervezni utazásukat, hanem az újonnan kialakított felületen is. Ezen kívül március végétől kezdve a jegyvizsgálók a szolgálati mobiltelefonjukon értesülnek a vonatuk közlekedését esetlegesen kedvezőtlenül befolyásoló eseményekről, így erről és a várható következményekről azonnal tudják tájékoztatni a vonaton utazókat.

Ajánlott videó