Belföld

Megállapodtak a szakszervezetek a BKV-val

A korábbi Kollektív Szerződésnél jóval takarékosabb, ám a BKV-dolgozók bérét nem csökkentő megállapodás született. A jövőben kevesebb béren kívüli juttatást kapnak, ezzel mintegy évi 5 milliárd forintot takarít meg a BKV.

A Fővárosi Önkormányzat a mai megállapodással minden, a kormány felé tett vállalását teljesítette – áll az FN24-nek eljuttatott közleményben. A közgyűlés a költségvetés elfogadásával szerdán döntött a támogatásokról. A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az szerepel, hogy a vállalt megtakarításokat máris teljesítették. Közölték: mára minden olyan körülmény elhárult, mely eddig akadályát jelenthette a 32 milliárd forint normatív költségvetési támogatás folyósításának, a zárolás feloldásának.

A BKV fizetésképtelenségének elkerüléséhez a legfontosabb feladat az önkormányzat szerint a 2003 és 2009 között felvett 78 milliárd forint adósság áprilisig esedékes 40 milliárd forintos részének törlesztése. Ennek érdekében pénteken és hétfőn a BKV-t finanszírozó összes bank vezetőjével tárgyalást folytatnak, melynek célja a hitelek átütemezése. Ehhez azonban állami garanciavállalás szükséges.

Ez csak ideiglenes

A március 3-án lejáró Kollektív Szerződés (KSZ) miatt vasárnaptól a Munka törvénykönyve szerint kellene foglalkoztatni a BKV-dolgozókat, ez sokaknál havi 20-30 százalékos nettó jövedelem csökkenést eredményezne, ami kilátástalan élethelyzetbe sodorná a munkavállalók jelentős részét. Ennek elkerülése a Szakszervezeteknek és a Munkáltatónak egyaránt kötelessége – közölte a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szabad Szakszervezete (VTDSZSZ).

Az érdekképviselet szerint a pénteki KSZ tárgyalás keretében nem sikerült olyan megállapodást kötni a munkaadóval, amely a szakszervezeti oldal által felvállalható lenne, ezért ideiglenes áthidaló megoldásokat kerestek, amely elkerüli a dolgozók drámai jövedelem-csökkenését, ám nem köti meg hosszú távra a szakszervezetek kezét. (Ha egy egész évre szóló bérmegállapodást vagy határozatlan idejű KSZ-t aláírta volna a szakszervezet, akkor az ellen nem tiltakozhattak volna, többek között egy esetleges sztrájk is törvényellenes lenne.)

Mi változott?

Az átmeneti foglalkoztatási megállapodás 2012. március 4-től július 1-ig hatályos, ha az igazgató tanács is jóváhagyja a hétfői rendkívüli ülésén.

Változatlanul maradnak a foglalkoztatási rendek, a keretbeosztások, a bérpótlékok, és a munkaközi szünetet továbbra is fizeti a cég. Megmarad a fizetési előleg keret, a vállalati segély, a munkásszállók, az üdülés biztosítása a vállalati üdülőkben.

A tágyakásban résztvevő BKV-szakszervezetek kezdeményezésére a munkáltató állásfoglalást kér a jogalkotótól az utazási igazolványok jogosultságával kapcsolatban. Amennyiben a jogosultak köre megegyezik az eddigiekkel, akkor ismét biztosítja azt a munkáltató, de addig is az utazási igazolványra a dolgozó mellett egy családtagja is jogosult lesz. Azok a nyugdíjasok, akik adómentesen kaphatják az utazási igazolványt, szintén megkapják azt.

Az étkezési utalványok januári és februári részét megkapják a munkavállalók. A márciustól júliusig tartó időszakra nem jár étkezési utalvány, valamint nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulás.

Júliustól viszont ismét megnyílik a lehetőség ezen juttatásokra, amennyiben a további tárgyalásokon ezekről megállapodás születik. A megállapodás teljes egészében megtekinthető lesz a tisztségviselőinknél és az internetes oldalainkon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik